KASİF Başkanı Reis: "Müşteri Odaklı Mal ve Hizmet Üreten İşletmeler Ayakta Kalacak"

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Başkanı Osman Reis, müşteri ilişkilerine, satış sonrası hizmet politikasına ve müşterilerin ihtiyaçlarına göre kendini değiştirmeye önem vermeyenleri uyardı. Reis, "İşte o zaman müşteriler bizleri değiştirecek ve kendileri yeni tedarikçiler, yeni firmalar bulacak." dedi.

KASİF, 2008'in ilk seminerini Samsun'un Vezirköprü ilçesinde gerçekleştirdi. KASİF'in Vezirköprü Eğitim ve Kültür Derneği (VEZDER) ile işbirliği içerisinde düzenlediği 'Müşteri Memnuniyeti' konulu seminere çok sayıda esnaf, tüccar ve işadamı katıldı.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı ve KASİF Başkanı Osman Reis, son 5- 6 yıldır düşük enflasyonlu ortamda para kazanmaya çalıştıklarını belirterek, "Bu ortam, yüksek enflasyonlu ortamda para kazanmaya alışmış, özellikle 50 yaş ve altındakilerin alışık olmadıkları bir ortamdır. Esnaf, tüccar ve sanayicilerimiz düşük enflasyonlu ortama ayak uydurmanın yollarını öğrenmek zorundadır. Eskiden birçok kişi enflasyondan para kazanıyordu, mal veya ürün 'durduğu yerde' para kazanıyordu. Bu dönem kapanmıştır. Biz de işletmeciler olarak kendimizi, yönetim anlayışımızı değiştirmek ve yenilemek zorundayız." dedi. "Yenilenmezsek, yani yönetim anlayışımızı, satış politikamızı, pazarlama stratejimizi yenilemezsek rakiplerize yeniliriz" diyen Reis şöyle konuştu: "Müşteri ilişkilerimizi, satış sonrası hizmet politikamızı değiştirmez, müşterilerin beklentilerine, ihtiyaçlarına ve isteklerine göre kendimizi değiştirmezsek; işte o zaman müşteriler bizleri değiştirecekler ve kendileri yeni tedarikçiler, yeni firmalar bulacaklardır. Bu nedenle günümüzde müşteri odaklı mal ve hizmet üreten işletmeler ayakta kalmakta, diğerleri ise yavaş yavaş piyasadan çekilmek zorunda kalmaktadır. Müşteriye özen gösterilmesi, müşterinin ihtiyaçlarının karşılanarak memnun edilmesi, Ahilik kültürünün mensupları ve 'Müşteri Velinimetimizdir' sözünü şiar edinmiş bir milletin torunları olarak evvela boynumuzun borcudur."

'Hayat boyu iş' diye bir kavram kalmayıp, 'hayat boyu eğitim'den bahsetmenin mümkün olabileceğini hatırlatan Reis, "Batı standartlarına göre bir kişi, bir çalışan, bir yönetici yılda ortalama 200 saat mesleki eğitim görmektedir. Bizde ise bu oran belli bile değildir. Bu nedenle girişimcilerimiz, çalışanlarıyla beraber düzenlenen eğitimlere, konferanslara ve seminerlere katılmak zorundadır. Biz KASİF olarak, eğitime büyük önem verdiğimizden bu tür programları düzenliyoruz. 2007 yılı içerisinde küçük büyük il ve ilçe ayırmadan Karadeniz Bölgesi'nin 25 ayrı noktasında 40 ayrı eğitim programı düzenledik. Bu programların dışında Dünya Bankası ve Avrupa Birliği ile birlikte 17 tane meslek edindirme kursu projesi hazırladık. Programlarımıza 5 binden fazla çalışan, esnaf, tüccar, sanayici, bürokrat ve basın mensubu katılım sağladı. Eğitim faaliyetlerimizi 2008'de yüzde 100 oranında artıracağız." diye konuştu.

KASİF Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı da seminere katılanlara müşteri memnuniyeti, müşterilerle satıcılar arasında olması gereken diyalogların öneminden bahsetti. Bıyıklı, "İşletmelerden memnun olarak ayrılan müşterilerin o işletmeye daha uzun süre sadık kalacak. Mal ve hizmetlerden daha fazla satın alarak, şirket hakkında övücü sözler söyleyerek bedava reklamınızı yapacak. Bu şekilde memnun olmayan her bir müşterinin ise memnuniyetsizliğini direk ve dolaylı olarak ortalama 40 kişiye anlatarak işletmelere büyük bir zarar verecek." ifadelerini kullandı. (Cihan Haber Ajansı) 16.01.2008 15:26