MESİAD Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Konferansı Düzenledi

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF), Yeşilırmak Sanayici ve İşadamları Derneği (YESİAD) ve Merzifon Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD), 'Aile şirketlerinde kurumsallaşma' konulu konferans düzenledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan KASİF Başkanı Osman Reis, başarılı olmuş şirketlerin büyük oranda aile şirketleri olduğunu ifade ederek, aile şirketlerinin gelişmesinin ülke ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurguladı. MESİAD Başkanı Selami Kızıklı ise ekonomik şartların çok hızlı değiştiğine dikkat çekti. "Hayat boyu iş diye bir kavram kalmamıştır; hayat boyu eğitim vardır" diyen Başkan Kızıklı, "Dünyada büyük bir değişim yaşanmaktadır. Bu değişime, bu gelişime seyirci kalamayız. Biz de işletmeciler olarak kendimizi, yönetim anlayışımızı değiştirmek ve yenilemek zorundayız. Bu yüzden bu tür eğitim programlarını düzenliyor, eksiklerimizi görerek kapatmaya çalışıyoruz" dedi.

Yeşilırmak Sanayici ve İşadamları Derneği (YESİAD) Başkanı Bekir Aydın da, hedeflerinin sanayici ve işadamlarının yönetim ve organizasyon kapasitesini geliştirerek işletmelerini profesyonelce yönetmelerini sağlamaya katkı vermek olduğunu söyledi. Konferansta konuşan gazeteci-yazar Dr. Rüştü Bozkurt kültürün, iş yapmasını belirleyen çok önemli bir etken olduğunun altını çizdi. Dr. Bozkurt, "Büyük aile çözülüyor; çekirdek aile öne çıkıyor. Geleneksel üretim metodları, rekabet gücü, iş yapma tarzları değişiyor. Aile bağı, kan bağı, yeterli ölçü olmuyor; işinde hüner oluşturmak öne çıkıyor. O nedenle aile bireylerine dayalı iş yönetimi, yetenek odaklı iş yönetimi gerektiriyor. Bizim işlerimizi yönetirken böyle bir odaktan bakmamız gerekiyor" diye konuştu. "Etiler kavgasının" işlerin bölünmesi, aile enerjisinin parçalanması ve kaynak israfı yaşamasının bugünde çok önemli olduğunu anlatan Dr. Bozkurt, "Kurumsallaşma kişiye bağlılığı en aza indiren bir metod olduğu için eltiler kavgasının olumsuz etkilerini de en aza indiriyor." ifadelerini kullandı.

Cihan
29 Ocak 2008, Salı