Basında TUSKON

Rus işadamları memnun ayrıldı

Rusya Federasyonu ile Türkiye İş ve Dostluk Derneği (RUTİD)'in, 'Avrasya zirvesi' için Türkiye getirdiği Rus işadamları Gaziantep'i ziyaret etti.

Türkiye Sanayicileri ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON)'un Avrasya Zirvesi için Türkiye'ye gelen 35 Rus işadamı, Gaziantep Paylaşımcı Genç İşadamları Derneği'nin (GAPGİAD) organizasyonuyla Gaziantep'te önemli bağlantılar sağladığı belirtildi.

Üç günlük Gaziantep ziyaretini tamamlayarak ülkelerine dönen Rus işadamları Gaziantep'ten memnun ayrıldı. Gaziantepli sanayicilerle önemli ticaret ve iş bağlantısı kuran Rus işadamları, özellikle makine ve yedek parça sektöründe ciddi bağlantılar yaptı. Makine sektörünün yanı sıra, mobilya, tekstil, dokuma, inşaat, gıda, cam, çimento ve sağlık alanında ortaklaşa yatırımlar yapılabileceği görüşü hâkim oldu.

Ziyaretin oldukça faydalı geçtiğine işaret eden Rusya Federasyonu Sanayi Ulaştırma ve Telekomünikasyonu Bakanı Sergei Berezin, "Uzun yol ilk adımdan başlar. Biz bunun ilk adımını attık. Gerisi işadamlarımızın gayretlerin de. Biz Rus-Türk işadamlarına ne gerektiğini çok iyi biliyoruz. Bunun gerektiğini yapacağız" dedi.

Gaziantep'e gelen heyetin kentten memnun ayrıldığına dikkat çeken Berezin, "Ama önümüzde önemli konular bizi bekliyor. İşimizi sona bırakmamak gerekiyor. Öyle bir ilişki kurmalıyız ki, bu ilişkiler hemen kontrata ve imzaya dönüşmeli. Hep birlikte el ele, omuz omuza çalışalım" diye birlik mesajı verdi.

GAPGİAD Başkanı M. Ali Mutafoğlu ise, Rus işadamları ile üç gün beraber olduklarını ve Gaziantepli işadamları olarak önemli girişimler yaptıklarını belirtti. Gaziantepli sanayicilerin önünü açarak yeni bir pazar oluşturmak için Rus işadamları ile ilk tohumu attıklarını bildirdi.

Rus işadamlarının da Rusya'nın önemli bir pazar olduğunu ve buraya yapılacak yatırımların cazip olacağı görüşününün hâkim olduğunu ifade eden Mutafoğlu, "Ticari anlamda güzel ilişkilerimiz oldu. Bundan önemlisi dostluklarımızın gelişmesidir. Bugün Rusya'dan işadamları ve bakan bize bu güzel ziyareti gerçekleştirdi. Biz de onlara iade-i ziyarette bulunacağız" dedi.

Rusya Federasyonu ile Türkiye İş ve Dostluk Derneği (RUTİD) tarafından Gaziantep'e getirilen Rus işadamlarının ilk kez bu kadar kalabalık bir heyet ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne çıkartma yaptığını dile getiren Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı Eski Müsteşarı Velariy Kononov, bu ziyaretin iki ülkenin ekonomisinde önemli rol oynadığını açıkladı.

Pratikte Türkiye'nin sadece Ankara ve İstanbul'dan ibaret olmadığını belirten Kononov, "Nasıl ki Türkiye Ankara ve İstanbul'dan oluşmuyorsa Rusya da Moskova'dan oluşmuyor. Ben Türkiye'nin sadece bu iki kentten oluşmadığını Gaziantep'te gördüm" diyerek Gaziantep'e duyduğu hayranlığı dile getirdi.

Özellikle Rusya'nın güney tarafının Türk işadamları için çok cazip olduğunu vurgulayan Kononov, bu bölgenin Karadeniz'e sınır olduğunu söyledi. Ural ve Sibirya bölgelerinin Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmek istediğini anlatan Kononov, "Sizinle ekonomik ilişkileri geliştirmemek günah olur" dedi.

Cihan

Haber Girişi: 23.Eylül.2006, 09:18