www.tuskon.org | Make my home page | Add favorites
TUSKON on the Press

Ceyhan, Sudan'a Çiftçi İhraç Etti!

Adananın Ceyhan ilçesinde faaliyet gösteren Ceyhan Girişimci İş Adamları Derneğinin(CEYGİD) üyeleri, Sudan'ın Cezire ve Sennar eyaletlerinde tarım işletmeciliğine başladı. Türkiye İs Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun (TUSKON) Afrika zirvelerine katılan dernek üyesi is adanılan, burada tanıştıkları Sudanlı girişimcilerle ortaklık kurdu. İlk zirveden bugüne Sudana 10 kez inceleme gezisi yapan girişimciler, hâlen iki eyalette toplam 33 bin dönümlük arazide tarım yapıyor. CEYGİD Başkanı Ahmet Turan Titirinli, Sudan'ın cok cazip şartlarda Türk yatırımcıları beklediğini belirterek, "Ülke tam bir kalkınma dönemi yaşıyor. Tarım dışında yollara, barajlara ihtiyaç var. Bunlar bizim demeğimizin boyutlarını aşıyor. Türkiye'nin farklı illerinden kardeş dernekleri de Sudan'a yatırıma bekliyoruz. İsteyenlere biz gerekli desteği vermeye hazırız." diyor.

Derneğin Sudan macerası TUSKONun birinci Afrika zirvesinde başlıyor. Önce bu ülkeye inceleme gezisi düzenleyen Ceyhanlı iş adamları, izlenimlerini dernek yönetim kurulu ile paylaşır. Cezire eyalet valisi ile eyalet başkenti Medeni kentinin belediye başkanını Ceyhan'da ağırlayan iş adamları, daha sonra valinin resmî davetlisi olarak bu ülkeye 19 kişilik bir heyetle âdeta çıkarma yapar. Ceyhan kaymakamı ve belediye başkanının da bulunduğu gezide, çok iyi ağırlandıklarını belirten Titirinli, tarım arazilerini helikopterle gezdiklerini ve ülkenin imkânlarını yakından gördüklerini belirtiyor. Bu gezide, 20 bin dönümlük alana inşa edilmiş ancak işletilemeyen bir süt işleme çiftliğinin 15 bin dönümünü kiralar CEYGİD üyesi iş adamları. Türkiye'ye dönüşte ise 18 kişilik bir ortaklıkla bu araziye 1 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilir. İş makineleri ve tarım aletleri bile Türkiye'den gönderilir. Bu arazide ayçiçeği ve buğday ekimine başlanmış durumda. Başkan Titirinli, iç piyasada tarımsal ürün ihtiyacının had safhada olduğunu belirterek, daha ekim aşamasında ayçiçeğinin tamamını sanayicilerin almak için kendilerine başvurduğunu söylüyor. Yakında aynı arazide süt sığırcılığına da başlayacak

Ceyhanlı girişimcilerin Sudan'daki ikinci adresi ise Sennar Eyaleti. Eyaletin tarım bakanını ilçelerinde ağırladıktan sonra ekonomik ilişkiler de canlanmış. Eyalette 20 bin dönümlük bir arazide tarım yapmak için anlaşma imzalanmış. Pamuk ve mısır için deneme ekimleri yakında başlayacak. Sudan, Türkiye'nin iki buçuk katı ekilebilir araziye sahip; güneş ve suyun bol bulunduğu, Nil havzasının bereketli deltalarını barındıran bir ülke. Başkan Titirinli'ye göre ülkede sadece helva yapılması gerekiyor. Çünkü Sudanlı çiftçiler modern tarım yöntemlerini bilmiyor. Medeni şehrinde Türk ihraç mallarını sergilemek için 5 dönümlük bir 'show room' da satın alan iş adamları işin eğitim boyutunu da unutmamış. Bir Türk Okulu inşa etmek için talep ettikleri 15 dönümlük bir arazi de kendilerine bedelsiz verilmiş. Halen Sudan'da faaliyet gösteren Türk okulları bulunuyor. Bunlara yakında Ceyhanlı girişimcilerin açtığı eğitim kurumlan da eklenecek. CEYGİD Başkam Turan Titirinli, Sudan'ın çevresindeki 13 ülke ile gümrüksüz ticaret anlaşmaları olduğunu da hatırlatarak, iç piyasadan sonra çevre ülkelere tanm ürünleri ihracatına da başlayacaklarını belirtiyor. Sudan yatırımlarının başında, bu ülkeye yerleşen Ceyhanlı Ziraat Mühendisi Hacı Osman Erbab bulunuyor. Bununla beraber Türkiye'den tarım üretimini iyi bilen 9 çiftçi de Sudan'a kalıcı olarak yerleşmiş. Hatta tarımsal sulamacılar Maraş'ta bulunarak, Sudan'a gönderilmiş. Kısacası Ceyhan Sudan'a sadece modern tarım değil, onu uygulayacak mühendis ve çiftçileri bile göndermiş.

AKSİYON 15 ARALIK 2008

Other News
Economic Briefs
Results of the Presentation of Krasnodar...