Bakan Çağlayan, ANKİSAD'ı Makamında Kabul Etti

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bu yılın ilk yarısında da sıkıntı yaşanacağını ancak krizden ilk Türkiye'nin çıkacağını söyledi.

Bakan Çağlayan, Ankara İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ANKİSAD) Başkanı Durcan Sağırlı ve yönetim kurulu üyelerini makamında kabul etti. Dernek üyelerinin şikayet ve taleplerini dinleyen Çağlayan, bir üyenin "Bürokrasi yavaş işliyor, şikayetçiyiz" demesi üzerine "Ben de..." karşılığını verdi.

Derneğin, TUSKON'un bir alt kuruluşu olarak önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Çağlayan, dernek üyesi iş adamlarının dünya ülkeleriyle ticaret köprüleri kurarak yeni pazarlara açıldıklarını kaydetti. "Her şeyi devletten beklememek ve moral bozmak yerine motivasyonla yeni pazarlara yönelmek gerektiğini" söyleyen Çağlayan, "Dünyanın en genç ve en kabiliyetli nüfusuna sahibiz. Stratejik bir noktadayız. Doğu-batı arasında bir köprüyüz. AB'ye üye olduğumuzda, birliğin sınırları Irak'a kadar ulaşacak. Enerjinin geçiş noktasındayız. Aynı zamanda Türkiye, Avrupa'nın tedarik merkezi. Bunlar, bizim avantajlarımız. 'Krizden en erken biz çıkacağız' derken, işte bunlara dayanıyoruz" dedi.

Dünya genelindeki küresel krize de değinen Çağlayan, "Dışarıda tufan, tsunami var. Dünya ekonomisinin kumarla değil, üretim ve emekle oluşacağı ortaya çıktı" dedi. Bakan Çağlayan, dünyadaki krize rağmen, Türkiye'de dövizin fazla hareketli olmadığına işaret ederek, "Biz de küresel bir oyuncuyuz. Bundan biz de etkileniyoruz. Bu senenin ilk yarısında da sıkıntı yaşayacağız. Ama bu krizden ilk biz çıkacağız. Bunu, yaptıklarımıza dayanarak söylüyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin sanayi envanterim çıkardıklarını, yeni teşvik sisteminin bölgesel alt yapışım oluşturduklarım anlatan Çağlayan, "Elimizde bir pusula var. Gerçek verileri görüyoruz. Türkiye ne olursa olsun iyi yolda" dedi.

KOSGEB'in kullandırdığı faizsiz kredilere imalat sanayinin yam sıra hizmet sektörünü de dahil edeceklerini vurgulayan Çağlayan, sicil affının da gelecek hafta TBMM gündemine geleceğini belirtti. ANKİSAD Başkanı Sağırlı da Türkiye ekonomisi için çalışmayı sürdürdüklerini ifade ederek, "Şikayet etmek istemiyoruz. Bazı sorunlar var ama düzelecek. Umutluyuz, inşallah iyiye doğru gideceğiz" dedi.

TİCARET 12.01.2009