OGİAD : TUSKON ile Dünyaya Açılmaya Devam Edeceğiz

Kısa Adı OGİAD olan Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği'nin düzenlemiş olduğu Kuzey Irak a 18 iş adamının katılımı ile Ticari bir gezi düzenlendi.

Erbil ve Süleymaniye deki Türk ve Iraklı iş adamları ile bir araya gelen heyet, Ticari görüşmelerde bulundu. Irak gezisi Hakkında bilgi veren OGİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve İş adamı Muhammed Ata, OGİAD olarak Irak ın Kuzey bölgesine yapmış olduğumuz gezi çok faydalı geçti. Kuzey Irak'taki iş adamları ile ikili görüşmeler yaptık Erbil deki Türk Koleji ve Işık Üniversitesinde ticari platform gerçekleştirdik. Gıda, Altın, Alt yapı hizmetleri konusunda ön anlaşmalar yaptık dedi. Ata, Irak ile ilgili şu bilgilere yer verdi:

Erbil'de Işık Koleji ve Işık Üniversitesi ve Erbil Kalesi ziyaret edildi. İstanbul'daki SOLEY firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Servet SERTKAYA Erbil'de ticaretle iştigal ediyor ve gezi ekibine ticaretle alakalı brifing verdi. Erbil'de kurulan Sema Hastanesi Baş hekimi ile orada iş yapan firmalar ticaretle alakalı birifing verdiler. Daha sonra Süleymaniye'ye gidildi. Selahattin Eyyubi Koleji ve Süleymaniye Kız Kolejinde Iraklı iş adamları ile bir araya geldik. Konfedarasyonumuz Tuskon ile Dünyaya açılmaya devam edeceğiz. Kuzey ırakta da Tuskon üyeleri 100 den fazla şirket kurmuşlar. Osmaniye deki şirketleri de Tuskon çatısı altında Irak pazarına dahil etmek istiyoruz

Kuzey Irak ta bir çok dalda iş yapan Pema şirketler Gurubu ve İstanbul'daki SOLEY firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Servet SERTKAYA ise Kuzey ırak ticareti ile ilgili şu açıklamalara yer verdi: "Hırsızlık yok, elektrik ve su parası yok, kdv yok, gümrük vergisi (1000 usd de 1 usd) yok, ilaç parası yok, kalifiye eleman yok, Nüfus 4,5--5 milyon civarında milli gelir 17 milyar dolar. Benzin mazottan ucuz (yaklaşık 700-800 kuruş) Şehir yeni yeni kuruluyor. 200 civarında Türk markası girmiş durumda. Şimdi bunları gözünüzün önüne alın ve bu bölgenin Türkiye'ye ne kadar ihtiyacı olduğunu anlayın. Türkiye’nin Kuzey Irak a bir hudut kapısı var. İran’ın ise 160 sınır kapısı var. Ancak buradaki kardeşlerimiz. Türkü, Kürdü, Dürzi si Arabı ile herkse Türkiye ile iyi ilişki içerisinde olmak istiyor. Biz burada Devlet yetkilileri ile sık sık bir araya geliyoruz. Türkiye yeni baştan bizi imar etsin. Bizlere Türkiye ağabeylik yapsın şeklinde beyanları var" dedi.

Gezi Hakkında bir değerlendirme yapan OGİAD Genel Sekreteri İrfan Karabulut ise, Irak gezimizden Çok büyük ticari kazançlar sağlayarak döndük. 10 gün sonra ön anlaşma yapan firmalarımızla yeniden Kuzey Irakta olacağız dedi. Karabulut,; Irak ta 1994 yılında giden Anadolu yiğit insanları 11 tane Türk koleji açmışlar. Üniversite açmışlar. O okullardan mezun olan Iraklı gençler şu anda devletin yada büyük şirketlerin başına geçmişler. Bizler dünyanın en kolay ve en büyük pazarını kaçırmak üzereyiz. Yanı başımızdaki komşumuzla kavga yerine ikili ilişkilerimizi geliştirerek Kuzey Irak la ticaret yapmak zorundayız. Bağdat yolu açılacak. Türkiye Kuzey Irak ı ve Bağdatı besleyecek bu pazardan biz niye payımızı almayalım dedi. Yurtdışı gezilerinin devam edeceklerini söyleyen Karabulut, 6 ayda 7. yurtdışı gezimizi gerçekleştirdik. Osmaniye yi yurtdışına açma çalışmalarımız devam edecek nisan ayında da Kazakistan’a gideceğiz dedi.