AGİD Sudan Heyetini Ağırladı

AGİD Genel Sekreterinin Yapmış olduğu açıklamada Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü'nün dünyada gıda fiyatlarındaki artışı engelleyebilecek üç ülkeden birinin Sudan olarak belirlendiğini ifade eden Kılıçel, "Sudan Afrika'nın en büyük ülkesi. Nil Nehri'nin ülkenin ortasından geçmesi nedeniyle de tarıma en elverişli topraklar olarak kabul edilebilir. Toprak yapısı, iklim koşulları ve ucuz enerji tüketimi göz önüne alındığında, Sudan'da tarım hem verimli hem de az maliyetli" dedi. Konuşmasına şöyle devam eden Kılıçel bu özelliği ile dikkat çeken sudan heyeti içerisinde Abdel Bagi Elreyhan (Cezire meclis başkanı), El Zubair İsmail Gasmelseeid (Çiftçiler birliği başkanı), Baba Ekir (Birlik Yön. Kur. Başkanı), Ömer Abdel rahim El Fadıl Nasreddin bulunduğu heyeti ülkemize davet ederek yetkili ağızlardan sudanın tarım potansiyelini üyelerimize duyurabilmek için toplantılar düzenliyoruz dedi.

Konuşmasına ‘’Türkler bizim kardeşimiz buyurun gelin, benim evim sizin eviniz’’ diyerek başlayan Cezire Meclis Başkanı; Türklerle yaptığımız çalışmalarda paramız dışarı gidiyor diye düşünmüyoruz. Bizde imkân çok, hammadde ve bol toprak var sizde de tecrübe var güçlerimizi birleştirirsek beklentimizin çok üstünde bir kazanç elde edebiliriz. Ülkesinde domatesin kilosunun 10 dolar olduğunu söyleyen cezire meclis başkanı ne kadar ürün olsa da kendi eyaletine bile yetmediğini ayrıca Avrupa ile daha kolay ihraç imkânları olduğunu belirtti. Üretim maliyetlerinin az hatta benzinin 75 kuruş gibi düşük fiyat da olmasından dolayı AGİD katılımcıları bu imkânların yatırım konusunda Sudanın çok cazip bir ülke olduğu konusunda hem fikir olduklarını ifade ettiler.

Sudan heyetinin programında Adanamızda düzenlenen 3. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı katılacakları, bir dizi Adanalı yetkilerle görüşecekleri, ticaret borsasını ziyaret den sonra Ceyhan’a geçecekleri burada da görüşmeler yapacakları öğrenildi.   Ayrıca Abdel Bagi Elreyhan(Cezire meclis başkanı),  geldikleri ilk gün şehir turu yaparken gördükleri Taşköprü ve merkez camiye hayran kaldığını ifade etmeden geçemeyeceğinin altını çizdi. Heyetin bir hafta Adanada olduğu öğrenildi.