TUSKON, Ağabeylik Yaptı, İşadamları Yeni Pazarlar Keşfetti

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu`nun (TUSKON), açılım programları Türk işadamlarını yurt dışına yayıyor. 2007 yılından beri düzenlenen açılım programları ile iş alanlarını genişleten müteşebbisler, özelikle Ortadoğu ve Afrika kıtasında yoğunlaştı.

TUSKON`a bağlı çalışan Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taşdemir, TUSKON`un açılım programları ile farklı ülkelere yatırım yapmanın daha kolay olduğunu ifade etti. TUSKON kurulduktan sonra yurt dışına açılımın daha kolay olduğunu aktaran Taşdemir, `Derneklerimize üye olan şirketlerin, yurt dışına açılımı kalaylaştı. Dünyanın 150 ülkesinde irtibat halinde olduğumuz arkadaşlarımız var. Dünyanın 6 bölgesinde ofislerimiz var. Ticari görüşmelerin yapıldığı yerler var.` dedi.

Dünyanın yaşadığı global sıkıntı, iç piyasada daralma, imalat fazlalılığı ve satıştaki müşteri kaybının, firmaları yurt dışına açılmaya mecbur bıraktığının altını çizen Taşdemir, `İnsanlar artık koltuklarında rahat oturmuyor, ellerinde çantaya dünyanın dört bir yanını geziyor. `Yatan aslandan, gezen tilki daha iyidir` sözü gerçekten doğru. Dünyanın farklı ülkelerini gezdiğimiz zaman, birincisinden değilse ikincisinden bir iş çıkarabiliyoruz.` diye konuştu.

KRİZ ÖNCESİ DÖNEME HEMEN GEÇEMEYİZ

Bazen insanların, krizleri fırsata çevirebildiğini belirten Taşdemir, dünyadaki krizin dibe vurduğunu belirterek, `Bunun altında mesafe kalmadı. Yüksekten bir şey atarsınız, yere çarpar ve yeri de oyar. Kriz oymayı da bitirdi, artık bunun altına inmez. Ekonomik noktada TİM`in verileri, küçük de olsa çıkışın başladığını gösteriyor. Kriz öncesi döneme hemen geçilir mi? Tabiki bu hemen mümkün olmaz. 2010 yılında da her ay sıkıntılar azalarak bitecek, 2011 yılında da kriz öncesinin yarısı kadar yol alınır.` ifadelerini kullandı.

Yurt dışında yatırım yapan 8 üyeleri olduğunu aktaran Taşdemir yoğunlukla, Irak, Nijer, Güney Afrika, Etiyopya ve Liberya gibi ülkelerde yatırım yaptığını ve bu ülkelerle ticari ilişkiler kurduğunu dile getirdi. `Gezen üyelerimiz her zaman kazanıyor. İşadamlarıımızın bugünleri fırsata çevirmeleri için bizimle irtibat kurmalarını istiyoruz. Artık oturmayı bırakmak gerektiğini düşünüyoruz.` diyen Taşdemir şöyle konuştu: `Sıkıntılar devam ederken, Afrika kıtasına ihracatımız önemli bir artış gösteriyor. Bunların bariz sebepleri var. Açılım programları, 2007`den beri devam ediyor. Her programda yatırımlarımız artıyor. İşadamlarımızı açılım programlarımızla irtibat kurmaya davet ediyorum. Afrika ile ilgili yanlış düşünceleri kırmak gerekiyor. Güney Afrika, Cape Town, dünya ticaretinin yapıldığını bir yer. Biz görmediğimiz yerlerin sıkıntısını çekiyoruz. Herkesi Afrika`da inceleme yapmaya davet ediyorum.`

Mert Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özkeleş, TUSKON`un hemen hemen bütün programlarına katıldığını belirtti. Özkeleş, katıldığı programlardan verim aldığını aktardı. Özkeleş, `TUSKON`un düzenlediği programlara katılıyorum. İlk etapta yüzde 25 verim aldığımızı söyleyebilirim. Dünyanın bir çok yerine otobüs ve kamyon yedek parçaları gönderiyorum. Şuan için, tarlaya ekim işindeyiz, ilerleyen zamanlarda verimi alacağız.` dedi.

Etü Çiftel Agir Makine Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Osanmaz da, TUSKON`un programlarının ufukları açtığını söyledi. Osanmaz, `Bu programlar ufkumuzu açmak için faydalı oldu. Ciddi bağlantılar kurup, yeni pazarları tanımamıza vesile oldu. Dünya Köprüsü, Afrika ve Orta Asya programları olmak üzere bütün programlara katıldık. Daha önce tanımadığımız coğrafya ve ülkelerden insanlarla tanıştık. Bu programların arkasının gelmesini bekliyoruz.` diye konuştu.

2009-11-10 CİHAN