GÜNSİAF Sekreteri Fırat: Türkler, Afrika Ülkelerine Olan Bakış Açılarını Bir An Önce Değiştirmeli

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Genel Sekreteri Zeynel Fırat, Türklerin Afrika ülkelerine olan bakış açılarını bir an önce değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Hatay Birleşik İşadamları Derneği organizesinde GÜNSİAF Genel Sekreteri Fırat`ın sunumuyla gerçekleştirilen `Afrika`yı Tanıtım ve Afrika`da Ticaret` konulu konferansta Hataylı işadamlarına bildiklerinin aksine Afrika`nın açlık ve sefalet bölgesi olmadığı, ciddi ticaret hacminin bulunduğu belirtildi.

GÜNSİAF Genel Sekreteri Fırat, Türkiyeli işadamlarının ihracat yaptıkları ya da ithal ettikleri malların nerelerde ve nasıl kullanıldığını sorgulamadıkları için sığ alanlarda ticaret yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Fırat, yıllarca işadamlarının gelişmiş ülkelere ihracat yaptıklarını fakat bu ihracatların tamamının bu ülkelerde kullanılmadığını söyledi. Bir süredir Afrika`nın ticaret yapısını incelemek ve Afrika`da bulunan 54 ülkede TUSKON`a bağlı Türk işadamları için bağlantı ofisleri kurmaya çalıştıklarını aktardı.

Afrika`nın birçok ülkesinde Belçika halısı olarak satılan halıların çoğunun arkasında `Made In Turkey` armasının bulunduğunu gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediklerini anlatan Fırat, `Bizler Gaziantep`te ürettiğimiz halıları belli rakamlarla Belçika`ya satmışız. Afrika`da pazar oluşturan Belçikalılar da bu Gaziantep`te üretilen halılarımızı iki katı fiyatla Afrikalılara sanki Belçika`da üretilmiş gibi satıyor. Oysaki biz gelişmiş ülkelerle ihracat yaptığımızı sanıyoruz. Sorgulamıyoruz. Gelişmiş ülkeler sayemizde gelişmemiş ülke ekonomileriyle ticaret yapıyor.` diye konuştu.

Açlık, sefalet ve darbelerle yaşandığı söylenen Afrika`da 5 milyar Avrupalı, 600 bin Çinli, 700 binArap, 150 bin İranlı, 30 bin Yunanlıya rağmen sadece 10 bin Türk`ün bulunduğunu hatırlatan Fırat, `Avrupalılar zeki insanlar. Eğer denildiği gibi Afrika verimsiz bir ticaret sahası olsaydı bu kadar fazla sayıda Avrupalı neden bu ülkede ticaretle uğraşsın?` sorusunu Hataylı işadamlarına yöneltti.

Türk işadamlarının sürekli yenilenme ve yeni alternatifler bulmak zorunda olduklarına dikkat çeken Fırat, Osmanlı Devleti`nin 1500`lü yıllarda Cezayir, Libya, Tunus, Mısır, Sudan, Eritre, Cibuti ve Etopya`da egemen olmasından kaynaklı Afrika halkının Türklere yabancı olmadığını dile getirdi.

Fırat, `Afrikalılar Türkiye`yi seviyor ve bizlere siz farklı beyazlarsınız diyorlar. Herkes her yerde ticaret yapıyor. Bizde de bu potansiyel var. İşadamlarımızın bir ayağI Anadolu`da olmalı ama diğer ayakları bir pergel gibi tüm Dünya`da dolaşmalı.` dedi.

2009-11-15 CİHAN