OGİAD Başkanı Keten: İran, Türk İş Adamlarını Bekliyor

Osmaniye Girişimci İş Adamları Derneği(OGİAD) üyesi bir grup işadamı, İran`ın başkent`i Tahran`da ilk ticari çalışmayı başlattı.

OGİAD Başkanı Mahmut Keten, İran`ın çok büyük bir potansiyeli olduğunu belirterek, Türkiye`deki iş adamlarının İran pazarında faydalanmak için acele etmeleri gerektiğini söyledi.

Keten, `TUSKON`un bize çizdiği dış ticaret organizeler çerçevesinde İran`ın başkenti Tahran`da ticari bir organizasyon gerçekleştirdik. Toplantıya Tahran Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı Asya- Avrupa Koordinatörü MassodMaliki, İran Büyükelçiliği Katibi Hüseyin Emrah Kurt ve Ofis Mobilya Odası Başkanı A. Kasrani ile Otomotiv Üretim Birlikleri Başkanı Dr M. Rejal katıldı. İş adamlarıyla bir araya gelerek ekonomi çalıştayı yaptık.` dedi.

İran`ın çok büyük bir pazar olduğunu kaydeden Başkan Keten, `İlgili ticari kuruluşlarla ön anlaşmalar gerçekleştirildi. Fikir birliğine varıldı. İran pazarına girmeliyiz. Konfederasyonumuz TUSKON`dan öğrendiğimiz dış ticaret pratiğimizi İran`da uygulamak istiyoruz. Bütün iş adamlarına çağırımız şu ki, bu pazarı kaçırmayalım.` diye konuştu.

Büyükelçilik Katibi Hüseyin Emrah Kurt ise İran`ın çok büyük bir pazar olduğunu belirterek, `İran sınır komşumuz ancak Türkiye İran`ı bilmiyor. Sokaklarda 10 kişinin 6`sı Türkçe konuşuyor. Nüfusunun yarısı Azeri Türkü ve Türkiye`yi çok seviyorlar. Her evde Türk sanatçılarının kasetlerini görebilirsiniz. İran kendi TV`sinden çok Türk kanallarını izliyor.` diye konuştu.

Kurt, İran`ın kaçırılmaması gereken bir pazar olduğuna vurgu yaparak, `Ambargolar nedeni ile otomotiv sektöründe yedek parça sıkıntısı var. İnşaat şehir plancılığına ihtiyaç var. Dahası İran`ın dışarıda 300 milyar Dolardan fazla yatırımı var. Bunu neden Türkiye`ye çekmeyelim. TUSKON birçok ülkede ticari iş formları düzenliyor.` şeklinde konuştu.

Programa katılan iş adamlarından Selim Akçınar da şunları söyledi: `İran zor bir ülke değil hatta güvenli bir ülke. İranlılar Türkiye`yi nefes borusu olarak görüyorlar. İran`da her evde Türk kanalları seyrediliyor. Türkiye`de yayınlanan `Sırlar kapısı` burada da büyük ilgi görüyor. İş adamlarımıza buradan sesleniyorum. İran pazarını kaçırmayın ve iyi değerlendirin.` ifadesini kullandı.

2009-11-24 CİHAN