"610 Çeşit Madenimiz Var, İşadamlarını Yatırıma Bekliyoruz"

Düzenlediği zirvelerle Türk işadamlarını dünyanın dört bir yanındaki girişimcilerle buluşturan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Afrika ülkelerinden Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Ould Abdül Aziz`i İstanbul`da ağırladı.

Dernek üyesi işadamlarıyla bir araya gelen Aziz, Türk müteşebbislerini ülkesine yatırıma davet etti. Türkiye`deki işadamlarının Moritanya`da çok fazla yatırım imkanları bulabileceklerini vurgulayan konuk Cumhurbaşkanı, gelişmeleri için yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Ülkesinin özellikle petrol, doğalgaz ve demirin de aralarında bulunduğu 610 farklı madene sahip bulunduğuna işaret eden Abdül Aziz, `Su ürünleri konusunda da zengin kaynaklarımız var. Bu konuda yapılacak daha fazla yatırımlarla, çok daha fazla verim alabiliriz. Bunun için altyapıya ihtiyacımız var. Ayrıca bina, yol gibi altyapılara da ihtiyacımız var. Türk şirketlerin kapasite ve uzmanlıklarını göz önünde bulundurduğumuzda, bu şirketler ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayabilirler.` dedi. Yatırımları teşvik eden bir yasaları da bulunduğunu kaydeden Moritanya Cumhurbaşkanı, Türk işadamlarını ülkesine gelerek, yatırım imkanlarını araştırmaya davet etti.

TİCARET HACMİ 100 MİLYON DOLARA ÇIKACAK

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de dernek olarak Afrika ülkeleriyle işbirliğini artırmaya önem verdiklerini kaydetti. 2009 yılında Türkiye ile Moritanya arasında 20 milyon dolarlık ticaret hacminin gerçekleştiğini işaret eden Meral, `Bizim hedefimiz bu rakamı 2010 yılında 100 milyon dolarlar seviyesine çıkarmak.` şeklinde konuştu. Moritanya`dan Türkiye`ye gelen yaklaşık 100 işadamını ağırladıklarına da işaret eden Meral, `2007 yılında bir Türk heyetini Moritanya`ya gönderdik. Türkiye`nin kaliteli ve rekabet gücü yüksek ürünlerini bu ülkede görmek istiyoruz. Moritanya`nın her türlü yüksek teknoloji gerektiren projelerine Türkiye olarak talibiz.` dedi.

ZAMAN 24 Ocak 2010