Krizdeki Laleli için herkesi topladım ama esnafı bir araya getiremedim

Bavul ticareti sayesinde Devlet Planlama Teşkilatı verilerine göre her yıl ülkeye 10 milyar doların üzerinde döviz kazandıran Laleli zor günler geçiriyor. 1998`de Rusya`yı sarsan ekonomik krizle durgunlaşan işler, 2000`den sonra iyice gerileyerek yıllık 3 milyar doların altına indi. Çin`in ucuz mallarla dünya piyasalarını istila etmesi, esnafın uluslararası ticaretteki değişim rüzgarlarının gerisinde kalması İstanbul Beyazıt`taki bu ünlü semti gözden düşürdü. 5 yıl öncesine kadar ürettiği her şeye 55 ülkeden alıcı bulan esnafın, şimdilerde üst üste üç gün siftah yapamadığı dahi oluyor. Bugünkü durum için Rusya`nın bavul ticaretine uygulamaya başladığı katı kısıtlamalar ve kargo maliyetlerindeki aşırı artış gibi sebepleri sıralayan Laleli esnafı, düşüşteki en büyük etkenin ise bizzat kendi hataları olduğunu söylüyor. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Karahan, geleneksel iş yapma alışkanlıklarından kurtulamayan esnafın değişimi ıskaladığı görüşünde. Karahan, daha düne kadar Laleli`den mal alan ülkelerin, taleplerini Çin, Hindistan, Mısır gibi ülkelere kaydırdığını vurgulayarak, 2007 başında AB üyesi olacak Bulgaristan`ın da topraklarını bavul ticaretine kapatacağına işaret ediyor. Karahan, `Rusya pazarı için ise söylenecek söz kalmadı. Laleli de yolun bittiğini ancak duvara çarpınca anlayacak.` diyor. Laleli`de yaşanan sıkıntıları çözmek için kamu kurumlarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirdiklerini anlatan Karahan, esnafın ise arayışlara karşı duyarsız kalmasından şikayetçi: `İşadamlarına Bulgaristan üzerinden 18 ülkeye yapılan sevkıyatlarla ilgili 12 bin broşür dağıttık; ama bir tek geri dönüşüm alamadık.` Bölgenin en eski esnaflarından Nur Tekstil`in sahibi Mehmet Demir, Laleli`de işlerin durmasında, müşterilere yapılan haksızlıkların önemli rol oynadığını vurguluyor. Rus ve Macarlardan önce Arapların yoğun bir şekilde Laleli`ye geldiğini ifade eden Demir, esnafın ise her geleni `kazıkladığını` söylüyor. Demir, küsen Arapların Çin ve Dubai`ye yöneldiğine işaret ederek, `Şimdi Ruslar da kazıklanıyor.` diyor. 1 hafta boyunca tek siftah yapmadığını anlatan Demir, esnafın durumunu `Eskiden 3 kişi aynı anda çalışır, yetiştiremezdik. Şimdi ise akşama kadar çay içip televizyon seyrediyoruz.` sözleriyle dile getiriyor. Super M&C`nin sahibi Mustafa Coştur da iki haftadır siftah yapamayanlardan. Baş sorumlu olarak Çin`i gösteren Coştur`a göre, esnaf artık çok düşük karlarla ayakta kalmaya çabalıyor. Çıkış yolu arayan bazı Laleli esnafı, çareyi üretim merkezlerini daha az maliyetli bölgelere taşımakta buluyor. Tonelli Collection`ın Genel Müdürü Ramazan Umut, teşviklerle birlikte Anadolu`da üretimin İstanbul`dan daha cazip hale geldiğini belirtiyor.

Yurtdışında yeni ticari bağlantıların temin edilmesi gerektiğini savunan Umut, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu`nun (TUSKON) geçen mayıs ayında düzenlediği `Türkiye-Afrika dış ticaret köprüsü` zirvesinin Laleli esnafı için iyi fırsatlar sunduğunu belirtiyor. Umut, `Çok sayıda firma Afrika`da yeni iş bağlantıları kurdu. Kenyalı işadamlarıyla görüşmelerimiz sona yaklaştı. Yakında mal satmaya başlayacağız.` diyor. Rusya Ticaret Ataşesi Viktor Ilsky, Laleli esnafına eşleştirme merkezlerine başvurarak resmi ticarete adım atmalarını öneriyor. Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı`nın (KOSGEB) yanı sıra Rusya`nın da devlet güvencesiyle arkasında durduğu bu merkezler aracılığıyla Türk küçük ve orta ölçekli işletmelere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Ilsky, `Firmaları Rusya`ya davet ediyoruz, her türlü kapıyı açarız.` çağrısında bulunuyor.

ESNAF DÜKKANDA BEKLEMEK YERİNE MÜŞTERİNİN AYAĞINA GİTSİN Esnaf Laleli dışına çıkarak müşterisi bulunan ülkelerde mağaza ve üretim tesisi açmalı. Dış ticaret işlemlerine aracılık yapacak şirketler kurularak hızlı bir sevkıyat sağlanmalı. Firmalar Çin istilasından korkmak yerine gidip bu ülkede üretime başlasın. Kargo, gecikme ve kaybolma riski müşteriyi endişelendiriyor. Rusya ve Türkiye arasındaki eşleştirme merkezlerine başvurularak resmi dış ticarete geçilmeli. Uluslararası pazarlarda yer almak için markalaşmaya ağırlık verilsin. Kalite çıtası yükseltilmeli. Dönerciler de zorda Müşterilerin Laleli`den ayağı kesilince, ekmeğini bu bölgeden çıkaran oteller, dönerciler, lokantalar ve hatta hamallar da sıkıntıya düşmüş. Akgün Otel`in sorumlusu Mustafa Vatansever, eskiden yüzde 90 dolulukla çalışan otelin şimdilerde yarısının boş olduğunu aktarıyor. Bölgenin en eski lokantalarından Kadir Kebap Salonu`nda da durum aynı. Lokanta sahiplerinden Hasan Yıldız, 12 yaşından beri Laleli`de bu işi yaptığını, hiç bu kadar işlerin kötü olmadığını söylüyor. Yıldız, `Eskiden boş bulduğumuz yere masa atardık. Şimdi ise her geçen gün bir masa daha kaldırıyoruz. Yemek satışı yüzde 60 düştü.` şeklinde konuşuyor. Kardeşler Döner de eskiden akşama kadar 30 kilo döner satarken şimdi 10-15 kiloya kadar düştüklerini söylüyor.
Zaman 2006-08-31