Köprüyü TUSKON Kurdu, Kazakistan'la 400 Milyon Dolarlık Anlaşma Yapıldı

TUSKON'un Astana'da gerçekleştirdiği Kazak - Türk İş Forumu'nda 400 milyon dolarlık anlaşmalara imza atıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Türk işadamlarının ülkesindeki yatırımlara ilgi göstermesini istedi. Kazakistan'da iki gün süren Türk Kazak İş Forumu'nda iki ülke firmaları arasında 1.400 iş görüşmesi yapıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, iş forumunda 400 milyon dolarlık bağlantının yapıldığını açıkladı. Türk işadamlanna seslenen Nazarbayev, "2020 yenileşme programı kapsamında 25 milyar dolarlık yatırım yapılacak Fırsatı kaçırmayın." dedi.

Türkiye İhracatglar Meclisi (TİM) ile Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) organizasyonunda Astana'da Kazak-Türk iş Forumu gerçekleştirildi. İş forumuna Türkiye'den 150 kişilik işadamı heyeti katıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kazak lider Nazarbayev himayesinde gerçekleştirilen forumda Türk firmalar 350'ye yakın Kazak şirketi temsilcisiyle ikili iş görüşmeleri yaptı. Forumun kapanışında konuşan Nazarbayev, Türk işadamlarını yatırıma çağırdı. Öncelikle kimya, petro-kimya, tarım ekipmanlan, enerji, ulaşım ve lojistik alanlarına yatırım çağrısı yapan Nazarbayev, "Kazakistan'da inşaat alanlannda büyük yatırımlar yaptınız. Simdi de üretime yönelik yatırımlarınızı bekliyoruz." diye konuştu. Rusya ile Beyaz Rusya arasında gerçekleştirilen Gümrük Birliğine de atıfta bulunan Nazarbavev, Kazakistan'da yapılacak yatırımların 170 milyonluk pazara da ulaşacağını kaydetti. Ülkesinde alternatif alanlarda yatırım yapılmasını istediğini belirten Nazarbayev, "Sağlık, altyapı ve eğitim konularına ağırlık veriyoruz. Türk akrabalarımızla iş yapalım. İyi dostluğumuz var. Tarih, din ve eğitimimiz ortak. Hep kucaklaşmak yerine gelin gerçek işler yapalım. Her projeyi inceleyeceğim, sizin başarıya ulaşmanızı sağlayacağım." şeklinde konuştu. İki ülke arasında 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunduğunu anlatan Nazarbayev, bunu 10 milyar dolara çıkartmayı istediklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül ise işadamlarının karşılaştığı sorunları Nazarbayev'e ilettiğini ve çözülmesi için adımlar atılacağını söyledi. Türk yatırımlarını çekmek için düşünülen organize sanayi bölgesinin Çimkent'te kurulacağını aktaran Gül, "Burada yer almanızı istiyorum. Madencilikten enerjiye kadar birçok alan var. Müteahhitlikte güzel örnekler verdiniz. Lojistik, kara, hava, demiryolları seferleri artırılacak. Özellikle demiryolu yatırımlarına ağırlık verilecek." diye konuştu. Kazakistan'daki Türk yatırımlarının sayısının artmasını isteyen Gül, Türk işadamlarının bundan sonra petrol, dogalgaz ve madencilik sektörlerine girmesini istediklerini ifade ederek, "inşaat işleri, enerji meselelerinin yanında çerez gibi kalıyor." dedi. Kazakistan'daki ihalelere girebilmesi için Türk şirketlerine birleşmelerini önerdiklerini kaydeden Gül, Kazakistan'ın Türk kamyonlarına uyguladığı 1.000 araçlık kota sınırlamasını, görüşmeler sonucunda çözdüklerini de açıkladı.

BDDK Başkanı Tevfik Bilginin de heyette yer almasının sebebinin sorulması üzerine, Şekerbank'ta hissesi olan Kazak bankası Turanın iflas ettiğini, bu hisselerin Kazakistan devletinde kalmasını istediklerini ifade etti.

CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: Gönül birliği olmasa 30 Türk-Kazak lisesi 2 üniversite olmazdı

Kazakistan çıkarmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül. "Bizim Kazakistan bağımsız olmadan önce gönül birliğimiz vardı. Bağımsızlığın ardından bu birliğimiz işbirliklerine dönüştü. Zaten gönül birliğimiz olmasa 30 Türk Kazak lisesi, 2 üniversitemiz olmazdı." dedi. İşadamlarıyla birlikte Uluslararası Türk-Kazak Lisesi'ni ziyaret eden TUSKON Başkanı Rızanur Meral de işadamlanyla birlikte akşam yemeği yedi. Burada işadamlarına seslenen Meral, "Türk okulları bizim dünya dilimiz. Bu sebeple bu müesseselere olan desteğimiz Türkiye'nin geleceğine olan yatırımdır. Bu müesseseleri destekleyerek Türkiye'nin geleceğini güçlendirmeye devam edeceğiz. Bu okulları iftiharla karşıladık." diye konuştu. 3 yıl önce arsasını bağışlayan Kazak lider Nazarbayev'in temsili zili çalması ile açılan okulu gezen Türk işadamları, tesislere hayran kaldı.

ZAMAN 26.05.201