Brezilya'nin En Zenginleri TUSKON'un Zirvesi İçin Geliyor

Küresel krizde ihracat kanallarını çeşitlendirmek için Afrika ve Ortadoğu pazarına yönelen Türk işadamları, 2010'dan itibaren Brezilya'yı da ilgi alanına dahil etti. Bu kapsamda Başbakan Tayyip Erdoğan, yüzlerce işadamıyla birlikte Brezilya'ya çıkarma yaptı. Farklı sektörlerde söz sahibi Türk müteşebbisler, meslektaşlarıyla Brezilya-Türkiye İş Forumu'nda hem iki ülkede hem de üçüncü ülkelerde ortak iş yapma konusunu masaya yatırdı. Bunun yanında iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin ivme kazanması Brezilyalı işadamlarının Türkiye'ye bakışını da değiştirdi. Bu kapsamda Brezilya'nın önde gelen 70 işadamı, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) haziranda İstanbul'da düzenleyeceği Dünya Zirvesi'ne katılacak.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından organize edilen 1. Türk İhraç Ürünleri Sergisi'ni bu ülkeden binlerce işadamı ziyaret ederek Türkiye hakkında bilgi edindi. Ayrıca işadamları arasında bazı anlaşmalar yapılması gelecek adına umut verdi. Etkinliğin son gününde basın mensuplarına fuarı değerlendiren oda Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Brezilyalı işadamlarının Türkiye hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Bu kapsamda birkaç yıl içinde bu ülkede farklı iki sektörde daha fuar açmayı planladıklarını vurgulayan Topçu, bu sayede Türkiye'nin bilinirliğini artırmayı amaçladıklarını kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın serginin açılışını yapmasını önemli bir adım olarak değerlendiren Topçu, bunun Brezilya kanadında da dikkat çektiğini vurguladı. Türk firmalarına Brezilya pazarında otomotiv, ev tekstili, makine sanayi ve inşaat alanlannda fırsatlar mevcut. İTO, sergiye katılan firmalarla yapacağı anket çerçevesinde 20U'den sonra sektörel fuarlara yönelecek. İlk etapta otomotiv, ev tekstili ve makine sektörlerine yönelik fuarlar gündemde. Türk işadamlan için Brezilya'dan Arjantin pazanna sıçrama imkanı da bulunuyor. Dursun Topçu, Brezilya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1,5 milyar dolar olduğunu ve Brezilya lehine işlediğine dikkat çekiyor: "Hindistan iki yıl içinde ticaretini 4'e katladı. Bu, bize cesaret veriyor. Bizim de ticaret hacmimizi 5 yılda 10 milyar dolara çıkarmamamız için sebep yok. Sao Paulo Ticaret Odası ile protokol imzaladık. Bu protokolle Brezilya'da iş yapacak firmalara yol göstereceğiz."

Bunun yanında TUSKON’un haziranda İstanbul'da düzenleyeceği Dünya Zirvesi'ne Brezilya'nın önde gelen 70 işadamı da katılacak. 14 Haziran'da Türkiye'ye gelecek işadamlan, Türkiye'nin önde gelen yatırımcılanyla buluşacak. Aynca Brezilyalı işadamları, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanında üçüncü ülkelerde beraber iş yapma konusunda da görüş alışverişinde bulunacak. Gelecek işadamlan arasında inşaat, makine, enerji ve otomotiv başta olmak üzere farklı sektörde söz sahibi müteşebbisler bulunacak

ZAMAN 30.05.2010