İstanbul'da 7 Milyar Dolarlık Dünya Zirvesi

Türkiye Sanayici işadamları Konfederasyonu (TUSKON) ve Türkiye ihracatçılar Meclisi'nin (TİM) ortaklaşa düzenlediği, "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü" toplantıları dün İstanbul'da başladı. Toplantılar kapsamında 2 bin 200 Türk ve 2 bin 300 yabancı olmak üzere 136 ülkeden toplam 4 bin 500 işadamı 100 binin üzerinde iş görüşmesi gerçekleştirecek. Zirvede gerçekleşecek ikili görüşmeler sonucunda 7 milyar dolarlık iş bağlantısı yapılması bekleniyor.

Zirvede bin 600 tercümanın 42 ayrı dilde tercüme yapacağı belirtiliyor. Zirvenin açılışında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, programda 23'ü bakan seviyesinde olmak üzere 40 ülkenin resmi düzeyde temsil edildiğini söylerken Dünya Ticaret Köprüsü Projesinin artık bir dünya iş zirvesi haline dönüştüğüne işaret etti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2023 yılında 500 milyar doları ihracat olmak üzere 1 trilyon dolar dış ticarete gidecek yol buradan geçecek" derken TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, zirvenin iş görüşmelerinin birebir yapıldığı dünyanın en büyük platformu olduğunu vurguladı.

Zirvenin açılışında konuşan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, programda 23'ü bakan, 14'ü bakan yardımcısı seviyesinde olmak üzere 40 ülkenin resmi düzeyde temsil edildiğinin altını çizdi. Çağlayan, Dünya Ticaret Köprüsü Projesinin daha önce Avrasya, Asya-Pasifik, Afrika ve Balkanlar'a yönelik olarak düzenlenen 'dış ticaret köprüsü' programları sonrasında elde edilen başarılar sonucunda ortaya çıktığını ve günümüzde bir dünya iş zirvesi haline geldiğini vurguladı. Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği ilişkisi sebebiyle AB'nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olan ülkelerle imzaladığı ve çalışmalarını sürdürdüğü STA'lar ile yeni bölgesel açılımlara imza attığını anlatan Çağlayan, imzalanan 16 STA'nın yanı sıra bölgesel bazda Körfez İşbirliği Konseyi ve MERCOSUR ile STA müzakerelerinin sürdüğünü hatırlattı. Çağlayan, ANDEAN, ASEAN, Afrika-Karayip-Pasifik ülkeleri ve Orta Amerika Topluluğu ile STA imzalamak üzere girişimlere başlandığını dile getirdi. Bakan Çağlayan, Türkiye'nin sahip olduğu jeostratejik konumu ve AB ile olan tarihi ve siyasi bağlarıyla Doğu ve Batı arasında bir üs ve köprü görevi üstlenebilecek, Doğunun Batıya açılan kapısı, Batının da Doğu'daki kılavuzu olacak etkin bir ülke olduğunu kaydederek, katılımcılara şöyle seslendi: "Bu çerçevede, sizlerin AB ile var olan ticari ve ekonomik ilişkilerinizin geliştirilmesinde, kurulacak ortaklıklarda veya ortaya çıkan fırsatların değerlendirilmesinde ülkemizi bir ortağınız olarak görmenizi istiyorum." Geçen yıl bu zirvenin ilkini gerçekleştirirken, kısa vadeli kaygılarla yoğun mali destek programlarının aceleyle yürürlüğe konulduğunu, yüksek bütçeli önlemlerin korumacı politikaları tetikleyerek, krizin aşılmasından çok yayılmasına neden olacağı, uzun vadede uluslararası rekabeti bozacağı, ticaret ve yatırım akışlarını olumsuz etkileyeceği yönündeki kaygılarını dile getirdiğini ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti: "Biz, ekonomik krizden kaynaklanan güçlüklerin aşılmasındaki en iyi reçetenin her şeye rağmen serbest ticaretin korunması, ekonomik ve sınai işbirliğinin ve yatırım ilişkilerinin daha da geliştirilmesi olduğuna inandık ve bu yolu takip ettik. Geçen zaman son derece haklı olduğumuzu gösterdi. Bugün elimizdeki tüm veriler, Türkiye'nin bu politikaları kararlılıkla uygulamak suretiyle, küresel ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri olmayı başardığını ve artık söz konusu krizden çıkmaya başladığını göstermektedir." Finansman sorunu dış ticareti kısıtlıyor. Bakan Çağlayan, ekonomik büyümeyi yeniden inşa edebilmek için uluslararası ticarete ivme kazandırmak gerektiğini belirterek, bunun özellikle ilave ticari finansman olanakları yaratılmasıyla gerçekleşebileceğini söyledi. Ticaretin finansmanından kaynaklanan problemlerin dış ticareti kısıtlayıcı etki gösterdiğine işaret eden Çağlayan, kriz döneminde bankaların ihracat kredisi kullandırırken aradıkları standartları yaşanan likidite sorunundan dolayı sıkıştırdıkları, ancak likidite koşullarındaki iyileşmeye rağmen koşulların gevşetildiğinin gözlendiğini anlattı. Dünyada kriz sonrasında ülkelerin korumacı önlemlere başvurduklarına dikkati çeken Çağlayan, 2008'de 16 trilyon dolar olan dünya mal ticaretinin 2009'da 12.3 trilyon dolara gerilediğini, aradaki 3.7 trilyon dolarlık azalmanın son 100 yılda görülen en büyük gerileme olduğunun altını çizdi. Çağlayan, "Korumacı politikaların etkilerini azaltmak için tüm ülkelerin bugün dünden daha fazla işbirliğine ihtiyacı vardır. Bu da ticareti artırmak ve korumacı önlemleri azaltmaktan geçmektedir. Ticaret aslında bir katalizör görevi görür. Ticaret siyasetin önünü açar" dedi. Çağlayan, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde de ikili, bölgesel ve çok taraflı her türlü uluslararası platformda korumacı ticaret politikalarına karşı geliştirilecek inisiyatiflere öncülük edeceğini vurguladı. Çağlayan, Türkiye olarak ticari ilişkilerdeki parolamız, karşılıklı kazan kazan politikamızdır. Sıfır sorun sınırsız ticaret, Türkiye'nin dış ticaretinin temel politikası olmuştur" dedi.

Büyükeksi: 1 trilyon doların yolu buradan geçecek Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükeksi, "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü" organizasyonunun çok büyük bir potansiyeli harekete geçireceğini belirterek, "2023 yılında 500 milyar doları ihracat olmak üzere 1 trilyon dolar dış ticarete gidecek yol buradan geçecek" dedi. Büyükeksi, program kapsamındaki "İstanbul Ticaret Bakanları Zirvesi" öncesinde düzenlenen basın toplantısında, zirve dolayısıyla Türkiye'yi ziyaret eden 22'si bakan, 12'si bakan yardımcısı olmak üzere 40 ülkenin temsilcilerini ağırladıklarını, 40 ülkenin resmi temsilcilerinin yanı sıra 136 ülkeden bin 300 firma ve Türkiye'den de 2 bin 200 firmanın Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programına katıldığını belirtti. Mehmet Büyükeksi, 2008 yılında başlayan küresel krizde en büyük korkularının korumacılığın, dünya ticaretini 1929 bunalımı sonrasında olduğu gibi uzun süreli geriletmesi olduğunu ifade ederek, bazı ülkelerde çeşitli korumacılık uygulamaları görüldüyse de genel olarak dünya ticaretinde kalıcı bir hasar oluşmadan krizin aşıldığını söyledi. İhracatçılar olarak, zirveye katılan tüm bakanlar ve resmi temsilcilerden çeşitli talepleri bulunduğunu anlatan Büyükeksi, şöyle devam etti: "En başta dış ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Dünya Ticaret Örgütünün Doha gündemi çerçevesinde yürüttüğü müzakerelere destek vermelerini bekliyoruz. Dünya ticaretindeki liberalleşme hızlanmalıdır. Tarım dışı alanlarda pazara girişin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Gelişmekte olan ülkeler de ekonomilerini ne kadar erken küresel sisteme entegre ederlerse rekabet güçleri o kadar erken gelişecektir. Gümrük vergileri ve kotalar hızla aşağı indirilmelidir. Bunu talep ederken kendi deneyimimizi de paylaşmak istiyorum. Türkiye sanayisi, Türkiye ekonomisi, gerçek anlamda rekabet gücünü Avrupa Birliği ile Gümrük Birliğine girdikten sonra ispadadı." Zirvenin ikinci ayağının çarşamba ve perşembe günleri yapılacağını dile getiren Büyükeksi, katılımcı firmalar arasında ikili görüşmeler yapılacağını ve üretim tesislerinin ziyaret edileceğini belirtti.

Meral: Çok önemli ortaklıklara vesile olacak Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de, iş görüşmelerinin birebir yapıldığı dünyanın en büyük platformlarından olan zirvede 42 ayrı dilde tercüme yapılacağını, 1.600 tercümanın zirve boyunca görev alacağını belirterek, zirvenin çok önemli ortak yatırımcılara vesile olacağına inandığını vurguladı. Hükümet ve sivil toplum kuruluşunun ortak çalışması sonucunda ortaya başarılı bir organizasyon çıktığını dile getiren Meral, 100 ülkede 500'ü aşkın insanın 8 aydır bu zirve için çalıştığını söyledi.

DÜNYA 15.06.2010