ABD Kredi Verecek Türk Şirketi Arıyor

ABD'li devlet ve özel finans kuruluşlarının yaptığı araştırmada Türkiye, önemsenmesi gereken 9 ülke arasında yer alınca ABD Eximbank ve Deniz Aşın Özel Yatırım Kurumu (OPIC) Türk yatırımcılara kredi vermek için çalışmalara başladı. ( Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ev sahipliğinde düzenlenen "ABD Ticaret ve Proje Finansmanı İmkanları Semineri"nde konuşan ABD Eximbank yetkilisi Braint Sant Angelo, 180 ülke ile çalıştıklarını belirtti. Özellikle yenilenebilir enerji alanına önem verdiklerini belirten Angelo, sadece bu sektör için 80 yıla kadar destek verdiklerini duyurdu. OPIC İş Geliştirme Müdürü Peter Ballinger ise Türkiye ile ABD arasındaki ticari işbirlikteliklerinin 2,5 milyar dolara çıktığını belirterek, iş planı olan ve kendine kredi arayan şirketlerin OPIC'e başvurabileceklerini, en önemli şartlanmn, şirketin öz sermayesinin yüzde 25'lik kısmının ABD'li bir ortakta kalması olduğunu kaydetti. TUSKON Başkan.Yardımcısı Recep Ekşi ise ABD ile siyasi ve güvenlik alanlarında yapılan işbirliğinin ekonomik işbirliğini gölgede bıraktığını ifade etti. ABD ile yapılan ticaretin Rusya ile yapılan ticaretin yansı kadar olduğuna dikkat çeken Ekşi, önümüzdeki dönemde Türk-ABD ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için çalışacaklannı dile getirdi. Türkiye'de binden fazla ABD'li şirketin faaliyet gösterdiğini anlatan Ekşi, "Bu rakamlar ABD ile ekonomik alanda ilişkilerimizi geliştirmemiz için önemli bir göstergedir." dedi. ABD Konsolosu Skott Kilner ise yenilenebilir enerjinin yanı sıra sağlık, çevre teknolojileri, savunma ekipmanları, tarım, otomotiv, bilgi ve iletişim, inşaat, plastik malzemeler ve eğitim alanlarında Türk yatırımcıları beklediklerini aktardı.

STAR 16.12.2010