Meral: Doğu-Batı Farkı, Türkiye'nin Tümünü Etkiler

TUSKON'un Mardin'de organize ettiği "Turizm ve Madencilik Yatırım Forumunda sektörlerin geleceği ele alındı.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "8 yıl önce bölgeden komşu ülkelere yapılan ticaret, toplam ticaretin yüzde 9'u iken, bugün yüzde 30'lara çıktı. Beti benzi atmış şehirlerimiz, vizelerin kalkması ile canlı şehirlere dönüştü" dedi. Türkiye'nin doğusu ile batısı arasındaki gelir ve yaşam kalitesindeki farkın rahatsız edici olduğunu belirten Meral, "Bu durum şimdilik bölgedekileri rahatsız ediyor ancak böyle giderse tüm diğer bölgeler de rahatsızlık duyacak" dedi.

Mardin iki yıl içinde 1.5 milyar dolar yatırım bekliyor

TUSKON tarafından düzenlenen maden ve turizm forumunda, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Doğu ve batı arasındaki refah farkı, Türkiye'nin tümünü etkiler" dedi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Mardin'de organize edilen Turizm ve Madencilik Yatırım Forumu'nda turizm ve maden sektörlerinin geleceği ele alındı. TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, GÜNSİAF Başkanı Cahit Erbalcı, MARİAD Başkanı Mehmet Ali Babaoğlu ve bölgeden gelen iş adamlarının katılımı ile yapılan forumda, başta Mardin olmak üzere Güneydoğu Bölgesinin turizm ve madencilik sektörleri masaya yatırıldı.

Mardin ve Türkiye'nin gelişim atağı söz konusu olduğunda benzerlik gösterdiğini kaydeden Rızanur Meral, "8 yıl önce bölgeden komşu ülkelere yapılan ticaret, toplam ticaretimizin yüzde 9'u iken, bugün yüzde 30lara akmış durumda. Beti benzi atmış şehirlerimiz, vizelerin kalkması ve serbest ticaretin artması ile birlikte canlı birer şehirlere dönüştüler" diye konuştu. "Bizim şansımız devletimizin, hükümetimizin, STK ların ve iş dünyasının arasındaki koordinasyonun oldukça üst seviyelerde olması" diyen Meral, "Bölgeye yatırımı çekmek teşviklerle artmayacak. Öncelikle bölge, iş dünyasına tanıtılmalı. Bölge yanlış tanınıyor. İş adamlarımızın öncelikle bu bölgeleri tanımasını istiyoruz. Çünkü görmedikleri ve tanımadıktan yerlere kimse yatırım yapmaz" diye konuştu. Türkiye'nin doğusu ve batısı arasındaki gelir ve yaşam kalitesindeki farkın rahatsız edici olduğunun altını çizen Meral, "Bu durum şimdilik bölgedekileri rahatsız ediyor ancak böyle giderse gelecekte tüm diğer bölgeler de rahatsızlık duyacak" yorumunu yaptı.

Doğalgaz, yatırımcıyı çeker

Mardin Valisi Hasan Duruer ise Mardin'in doğalgaz, müze yatırımları, altyapı çalışmaları ve restorasyon çalışmalarının hızla devam ettiğini kaydederek, 2012 yılı sonuna kadar toplam 1,5 milyar dolarlık yatırım beklediklerini belirtti. Mardin'in turizm ve sanayi alanında gelişimini doğalgaza bağlayan Duruer sözlerini şöyle sürdürdü, "Mardin'in yatırımcıyı çekememesindeki en büyük eksiklik doğalgaz. Doğalgazın 2012 yılma kadar tamamlanması ile bir çok sanayici de buraya gelmek isteyecek. Nusaybin sınır kapısının açılması bu anlamda güneydeki komşularımızla ilişküerimizi de geliştirecek." Duruer, İkinci Organize Sanayinin de kısa sürede hayata geçeceği müjdesini verdi.

Forumda konuşan Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Cahit Erbalcı ise, Türkiye'nin yükselen trendinin turizm olduğunu ve bu sektörün gelecekte çok önemli yatırımlara vesile olacağım kaydetti.

Turizm merkezi olacak Mardin için 2012 yılı sonuna kadar toplam 1,5 milyar dolarlık yatırım beklediklerini kaydeden Mardin Valisi Hasan Duruer, "Toplam yatırımın 1 milyar doları doğalgaz çevrim santralı, 100 milyon doları otel, gen kalanı ise sanayiye ayrılacak" dedi. Haziran sonuna kadar 3 otelin faaliyete geçeceğini kaydeden Duruer, "Otel yatırımları yıl sonuna kadar artarak devam edecek. Dedeman Mardin'de 2 otel yatırımı ıcın yer istiyor. Hılton Otelı'nın yapımı da devam ediyor. Havaalanı yanında aquapark ile 50 dönümlük başka bir otel yatırımı var. Mardin, Türkiye'de sinema platosu haline gelecek 4 ilden bin olacak. Böylece tanıtıma ve tunzme buyuk katkı sağlanacak. 5 Hazıran'da Nicolas Cage'ın rol alacağı ve 300 kişilik bir ekip, 3 ay boyunca sinema filmi çekecekler" diye konuştu. "Cıner Grubu'nun da Mardin'deki fosfat yatakları ıcın talepleri var" diyen Vali Duruer, "Türkiye fosfat yataklarının yüzde 80'ı Mardin'de. Cıner Grubu 100 milyon TL'lık yatırımla 3 fabrika kurmak istiyor. Böylece bın200-bın 500 arasında istihdam yaratılacak" diye konuştu. Çanakkale Seramik, Gural Porselen ve Uşak'taki bir şirketin de Mardin'de yatırım yapmak istediklerim sözlerine ekledi.

DÜNYA 07.03.2011