Basında TUSKON

Hintli boya sanayicileri ortak yatırım arayışında

İSTANBUL - Hindistan Boya ve Yan Ürünleri (Capexil) sanayicilerinden oluşan bir heyet İstanbul ve Kocaeli`de temaslarda bulundu. 7 Ekim`de görüşmelere başlayan heyet, İstanbul Ticaret Odası ve Tuskon`u ziyaret ederek işadamlarıyla görüştü.

Seramik sanayicileri ile de görüşen 6 kişilik Hint heyeti dün de Kocaeli Ticaret Odası`nda temaslarda bulundu. Türkiye pazarını tanımak ve işbirliği olanaklarını araştırmak için geldiklerini belirten Hint heyetinin başkanı A. K. Chandra, bazı Türk boya sanayicilerinin Hindistan`da ortak boya fabrikası kurmak istediğini belirtti. 4 bin 200 üyeyi temsilen Türkiye`yi ziyaret ettiklerini belirten Chandra, dün Hindistan Başkonsolosu Praveen Verma`nın İstanbul`daki rezidansında düzenlenen toplantıda izlenimlerini DÜNYA`ya şöyle anlattı: `Türk boya sektörü güçlü``Türkiye pazarını tanımak için geldik. Gördük ki, Türk boya sektörü güçlü bir sektör. Oldukça da rekabetçi. Hindistan`da da boya sektörü globalleşmenin de etkisiyle artık kaliteli ürünler üretiyor ve bu kalitenin yanında önemli rekabet avantajlarına sahip. Üstelik iki ülke arasında ciddi bir kültürel yakınlık var ve her iki ülkede de İngilizce`nin rahatlıkla kullanılması nedeniyle iletişim problemi de yok. Bu nedenle, ortak yatırımlar ve işbirlikleri için uygun bir zemin olduğunu düşünüyoruz.

Türk boya sanayicileri de Hindistan ile işbirliğine açık. İsim veremem ama birkaçı bana ortak yatırımla Hindistan`da boya fabrikası kurmak istediğini söyledi. Biz de burada fabrika kurmayı düşünebiliriz. Çünkü Türkiye demek Avrupa`nın kapısı demek. Avrupa İstanbul`dan başlıyor. İş ilişkilerinin gelişmesi doğal olarak zaman alır. Ancak ben çok iyi geçen kısa ziyaretimizin hızla somut sonuçlar vereceğini düşünüyorum.`Capexil heyeti Kocaeli`deki temaslarından sonra Birleşik Arap Emirlikleri`ni ziyaret etmek üzere Türkiye`den ayrılacak.

Dünya Gazetesi / 11-11-2006