Türkiye’nin Yeni Küresel Markası

Yıl içinde dünyanın dört bir yanına dağılarak yeni pazarları keşfe çıkan ve Türkiye'nin dış ticaretini arttıran TUSKON üyeleri, her yıl genel kurul vesilesiyle bir araya gelme fırsatı buluyor. Yıl içindeki koşuşturmacada görüşemeyenler hasret gideriyor. Yedi bölgedeki yedi federasyona bağlı 172 derneği temsilen 4 bini aşkın TUSKON delegesini bir araya getiren 4. olağan genel kurulda adeta izdiham yaşandı. Katılımcıların yarıya yakım programı ayakta izledi. Genel kurulun geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da onur konuğu Başbakan Tayyip Erdoğan'dı. Salona girişinde uzun süre ayakta alkışlanan Başbakan, Anadolu'nun dört bir yanından gelen sanayicilerle yakından ilgilendi, salonun her noktasını selamladı. TUSKON ve girişimcilerine desteğim sürecek' ifadesi salondan büyük alkış aldı. İlk sözü alan TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in konuşmasındaki önemli ve somut mesajlar vardı. Başkan Meral önce TUSKON'un artık Türkiye'nin yeni küresel markası olduğuna dikkat çekti. TUSKON son yıllarda yurtdışında en fazla etkinlik yapan Türkiye merkezli bir kurum olarak öne çıkıyor. Sadece 2011 yılında 448 yurtdışı heyeti ve bu etkinliklere katılan 7 bin girişimci, TUSKON'un neden Türkiye'nin yeni küresel markası olmaya başladığını anlatmaya yetiyor. Rızanur Meral 'yaşatma ideali' ile yaşayan herkesin bu emanetin hakkım vermesi gerektiğini belirtirken, "Kalp kırmadan ve kimseye küsmeden çalışmaya devam edeceğiz." ifadesi önemliydi. Meral'in konuşmasında en fazla alkışı, ihracatçıların açılımlarına büyük destek veren Türk Okulları ile devlet büyüklerine teşekkür ettiği bölümler aldı. Meral, üyelerinin Yeni Ticaret Kanunu'ndaki bazı değişiklik beklentileri ve sendikalar yasasının gözden geçirilmesi gibi taleplerini de dile getirdi. Meral, Meclis'ten geçen eğitim reformuna destek verirken, en etkili çağrısı yeni anayasa oldu. TUSKON Başkanı'nın, "Sürecin önüne engel koyanların millet nezdinde itibarı kalmayacak. Sayın Başbakan bu konuda gayret sizden, takdir son üç seçimde olduğu gibi milletimizdendir" sözleri salondan da büyük destek gördü ve uzun süre alkışlandı. TUSKON'un misyonunu anlatarak başladı. Süreci adeta içinden yaşamış bir insan hissiyatıyla konuştu. TUSKON üyelerinin gücünü bu topraklardan ve milletten aldığını ve dünyayı deveran ettiklerini; para kazanmaktan önce milletin çıkarlarını gözettiklerini vurguladı. Elbette bu ifadeler salondan karşılığını fazlasıyla buldu. Ancak Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında asıl vurgu, birlik ve beraberlik üzerineydi. Başbakan, "Bugüne kadar birlikte yürüdüğümüz dostlarımızla bundan sonra da ayrılığa düşmeden, el ele ve omuz omuza yürümeye devam edeceğiz. Nifaka düşmeyeceğiz. Bizler yoksul çocukların, Diyarbakır'ın, Van'ın umuduyuz. Somali'nin Afganistan'ın umuduyuz. Şam'daki masum çocukların umuduyuz. Bu umudu söndürmeyeceğiz. Biz kabile devleti değiliz, Devlet-i Âliye'nin bakiyesiz" sözleri salonu tam anlamıyla coşturdu ve uzun süre ayakta alkışlandı. Aslında bu yönüyle de TUSKON Genel Kurulu, 'son dönemde milletin içine atılmaya çalışılan nifak tohumlarını da büyük ölçüde boşa çıkaran bir birlik beraberlik toplantısına dönüştü' de denilebilir.

Açılış Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajıyla gerçekleşti. Gül'ün mesajındaki, '

Başbakan Erdoğan işte böyle bir atmosferde kürsüye geldi. Salona girdiğinde olduğu gibi, kürsüye giderken de ayakta alkışlandı. Başbakan Erdoğan sözlerine

ZAMAN 01.04.2012