TUSKON Yatırım İçin Bangladeş'e Gidiyor

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türk hükümeti ile Bangladeş hükümeti arasında Serbest Ticaret Anlaşmasının yapılması yönünde bir görüş birliğinin oluştuğunu söyledi.

Meral, "Oradaki yatırım imkanlarını ve ticaret imkanlarını karşılıklı değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde Bangladeş 'e önemli bir heyetle giderek bu fırsatları hayata geçirmeye çalışacağız." dedi.

TUSKON ve Bangladeş Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle Sheraton Otel'de Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina'nın da katılımıyla 'Çalışma Kahvaltısı' düzenledi. Toplantıyı Cihan Haber Ajansı muhabirine değerlendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Bangladeş 'in yüzde 6,3 ile Asya'nın hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu belirtti. Bangladeş ile Türkiye'nin dost ve kardeş ülke olduğunu ifade eden Meral, "Biz de bunun değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu amaçla Başbakanı davet ettik. Ankara'da işadamlarıyla görüştürerek oradaki yatırım imkanlarını ve ticaret imkanlarını karşılıklı değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde Bangladeş 'e önemli bir heyetle giderek bu fırsatları hayata geçirmeye çalışacağız. Şu anda 1 milyar dolara yakın bir ticaretimiz var ama bunun 5 milyar dolara çıkmaması için bir sebep yok aramızda." dedi.

İki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının yapılması yönünde hükümetler arasında bir görüş birliğinin oluştuğunu anlatan Meral, bunun biran önce hayata geçirilmesiyle birlikte her türlü ürün noktasında karşılıklı hem alım hem satım yönünde potansiyelin değerlendirilmesini arzu ettiklerini belirtti.

Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina'nın ilaç konusundaki çağrısını da değerlendiren Meral, şunları söyledi:

"Tabi önemli. Türkiye'de ilaç sanayiinde bir çeşitlemeye ihtiyaç var. Belli markaların çok büyük ağırlığı var. Burda yeni ülkelerden yeni markaların gelmesi, hem rekabetin artması hem arzın daha artması, kalite ve fiyat noktasında daha uygun fiyatlara ulaşmayı getireceğini düşünüyoruz. Türk ve Bangladeş ilaç sanayiinin beraber çalışarak güzel şeyler yapabileceğine inanıyoruz. Onun dışında enerji konusunda önemli potansiyeller var. Orada doğalgaz var, onun daha fazla çıkarılması, taşınması ve enerjiye dönüştürülmesini bekliyorlar. Onun dışında gıda endüstrisinde, tekstille ilgili dallarda ve her türlü imalat sanayinde 160 milyon insanın ihtiyacını karşılamak üzere büyük talep var. Bir de inşaat sektöründe çok ihtiyaç var."

Bu yılın ikinci yarısında Bangladeş 'e kuvvetli bir heyetle gitmeyi planladıklarını dile getiren Meral, oradaki imkanları yerinde görerek işadamlarının yatırım yapmalarını sağlamayı düşündüklerini vurguladı.