Basında TUSKON

Konukoğlu: Türkiye kabuk değiştiriyor işadamları da ayak uydurmak zorunda
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini, iş adamı olarak kendilerinin de buna uyarak 250 milyon dolarlık yatırım yaparak Çin'e pamuk ipliği ihracatı yaptıklarını söyledi.

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) tarafından Adana HiltonSA otelinde düzenlenen 1.Match "Eşleştirme" toplantısına katılan, tekstilin duayenlerinden Abdulkadir Konukoğlu, işadamlarına deneyimlerini anlattı. Konukoğlu, Türkiye'nin tekstilde kabuk değiştirdiğini buna da kendilerinin uyduğunu söyledi. Konukoğlu, 250 milyon dolarlık yenileme yatırımları ile Çin'e bile pamuk ipliği ihracatı yaptıklarını aktardı. Bazı işadamlarının yakınmasına dikkat çeken Konukoğlu, "Tekstil fakir ülkelerin mesleği. Türkiye artık kabuk değiştiriyor. Buna uymalıyız. Bazı arkadaşlarımız yakınmasın. Sorunun çoğu bizde. Bir zamanlar İngiltere tekstilin kralıydı. İngiliz kumaşı tüm dünyada ün salmıştı. Daha sonra sömürgelerini kaybettikçe ucuz pamuk bulamaz oldu ve tekstil Fransa'ya kaydı. 1960'lı yıllarda Fransa'da sömürgelerini kaybetmeye başlayınca onlar da ucuz pamuk bulamaz oldu ve tekstil İtalya'ya kaydı. İtalya 1970'den sonra ele geçirdiği tekstildeki üstünlüğü halen devam ediyor. Türkiye'de tekstilde çok güzel üretim yapıyor. Türkiye'de tekstil bitmez. Çünkü Pamuk Türkiye'de üretiliyor." dedi. Konukoğlu'na göre, GAP'ın tamamı sulamaya açılırsa pamuk üretimimiz bir milyon 200-bir milyon 400 bin tona ulaşır. Bu da bize yeter. Çin'in pamuklu üretimi azalacak. Çünkü bu ülkenin ekonomik refahı yükseldikçe ihracatçı olmaktan çıkacak. 15 yıl önce Rusya'nın durumu ne ise şimdi de Çin öyle. 15 Yıl önce Ruslar ne buluyorlarsa hırsızladıklarını dahi satıyorlardı. Şimdi de Çin ne buluyorsa satıyor. Ancak demokrasiye geçerlerse 10 yıl sonra her Çinli'nin bir atlet, bir kilot ve bir de gömlek giydiğini düşünecek olursak ürettikleri kendine yetmeyecek. Şu anda Çin'in belirli bölgelerinde ücretler 100 dolara kadar yükseldi. Şu anda biz Çin'e pamuk ipliği satıyoruz. Fakir insanlar pamuklu ürün giyemeyecek. Elyaf giyecek. Ancak bugün pamuk elyafdan daha ucuz. Bu değişecek. Abdulkadir Konukoğlu, tekstilin grup içindeki üretim payını yüzde 99'dan 1996'dan sonra yüzde 55'e gerilediğine dikkat çekerek, farklı sektörlere geçiş yaptığını örnekleriyle vurguladı. Konukoğlu, grup olarak bugüne kadar geldikleri süreci de anlattı. Grubun 4-5 ayrı prensibi bulunduğuna vurgu yapan Konukoğlu bu kurları şöyle anlattı: "Bizim 3-4 kuralımız var. Bunlardan birincisi merhum babamdan kalan işin hilesi dürüst olmak prensibidir. Bu bugünkü anlamda kaliteli mal üreterek marka olmak. İkinci prensibimiz hırslı olmak ve çok çalışmak. Günde 14 saat çalışıyoruz. Üçüncü prensibimiz yılmamak ve paniğe kapılmamak. Bunun için bir işçinin bile fikrini sorarız. Çünkü insan büyüdükçe yalnızlaşır. Yalnızlaşmamak için işçiye, ustaya ve en alttaki adamın fikri çok önemli. Dördüncü prensibimiz, hukuka, devlete ve millete saygılı olmak. Beşinci ise hukukun el verdiği ölçüde kazandığımızı milletle beraber paylaşıyoruz. Her yıl 35 bin insana yardım ediyoruz." Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Genel Başkanı Rıza Nur Meral ise konfederasyon olarak önümüzdeki günlerde Afrika Ticaret Köprüsü toplantısı gerçekleştireceklerini söyledi. Bu toplantıya 500 civarında işadamı ile 25 ayrı bakan katılacağını belirten Meral, "Avrupadan gelen büyük firmalar Türkiye'ye geldiğinde görüştüğü firmalar belli. Ancak Anadolu'nun küçük sanayicisi kime mal satacak. Bunun için Anadolu'daki iş adamlarının önünü açmak, onların nefes alması için bir konteynır mal satması bile yetiyor. Bu amaçla hep Türkiye'ye satıcılar geliyordu. Biz alıcıları getireceğiz. Bu toplantı Anadolu'nun küçük işadamları için çok önemli." diye konuştu. Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) Başkanı Tahir Acaroğlu da Türkiye'de 1980'den sonra başlayan sivilleşmenin devam ettiğini bu amaçla AGİD'in kurulduğunu söyledi. Vali Yardımcısı Mehmet Demir'de ürünü tanımak için önce insanı tanımak gerektiğini belirtti. İşadamları grup toplantıları yaptı Adana Girişimci İşadamları Derneği'nin gerçekleştirdiği birinci eşleştirme toplantısının öğlenden sonraki bölümünde gruplar arası görüşmeler yapıldı. Adana, Mersin, Gaziantep ve Konya'dan 60 iş adamı kendi sektörleriyle ilgili stand açtı. Toplantıda 500 işadamı biraraya geldi. Karşılıklı görüş alışverişi, işbirliği ve ikili ticari ilişkileri ele aldılar. Toplantıya katılanlardan işadamı Ahmet Tezcan, girişimi olumlu bulduğunu söyledi. Tezcan, bu organizasyon ile işadamlarının moral bulduğunu kaydetti. Yedek parça imalatçısı Erhan Karadağ da girişim açısından olumlu ve organizasyon açısından bazı eksiklikler olsa dahi kendileri için faydalı bulduğunu aktardı. İşadamlarının yanısıra milletvekilleri ve bürokratlar da AGİD'in girişimini ilerisi için iyi bir adım olarak değerlendirdiler. CHP Adana Milletvekli Kemal Sağ, toplantıda AGİD'in gücünü daha iyi gördüğünü söyledi. Sağ, fuarlarda alıcı ve satıcıların bir araya gelmediğini ve bu tür organizasyonlarda alıcı ve satıcıların birbirini daha iyi tanıdığını kaydetti. AK Parti Milletvekili Ayhan Zeynep Tekin Börü ise bu birlikteliğin ve muhabbetin olduğu ülkemizde başarılmayacak hiçbir zorluğun olmayacağını vurguladı. TUSKON'nun toplantısına katıldığını belirten Börü, bu birlikteliğin siyasete de yansıması halinde aşılmayacak zorlukların kalmayacağını kaydetti. Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar da düzenlenen organizasyonun çok yerinde olduğunu iş dünyası açısından yapılan örgütlenme çalışmasını takdir ettiğini söyledi. MÜSİAD Adana Şube Başkanı Mehmet Aygün de AGİD'i bu başarılı çalışmasından dolayı kutladığını söyledi. Bu arada toplantıya Adana Milletvekillerinden Abdullah Çalışkan, Ziyaettin Yağcı, Atilla Başoğlu, Ali Küçükaydın da katıldı.

Ali Akçoban, Mehmet Şahin

30/04/2006