Basında TUSKON

2007 Kayserililerin inovasyon yılı

Kayseri'de hafta sonunda inovasyon rüzgârı esti. GESİAD, 2007 yılını kentte 'inovasyon yılı' olarak ilan ederken düzenlenen seminerde 'Ayakta kalabilmenin yolu inovasyondan geçer' vurgusu yapıldı.

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) 2007 yılını Kayseri'de "inovasyon yılı" olarak ilan etti. GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Filiz, Avrupa Birliği (AB) tarafından onaylanan "Endüstriyel Tasarım Okulu" projesi kapsamında çeşitli dallarda 10 işsiz mühendise eğitim verileceğini, daha sonra İtalya'da staj imkânı sağlanarak Kayseri ekonomisine kazandırılacağını söyledi.

GESİAD bununla da yetinmeyip, Kayseri'de hafta sonunda adeta "inovasyon" rüzgârı estirdi. Hilton Oteli'ndeki basın toplantısı, seminer ve ardından düzenlenen gecede de "inovasyon" konusu dillere pelesenk oldu.
GESİAD Kayseri Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı hafta başında 2007 yılı hedefini inovasyon yılı olarak ilan ettiklerini, sadece üretmekle yetinmeyip, değişen dünyada yerlerini almaya çalıştıklarını söyledi. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Filiz'in, "Ekonomik sorunlara, üretimdeki ve ihracattaki tıkanmalara rağmen, bu değişimin gerekliliğine sanayicilerimizi inandırmak, üretimdeki farklılaşmayı sağlamak, yenilikçilik ve rekabetçi olmanın gereklerini yerine getirmek için 2007 yılını Kayseri'de inovasyon yılı olarak ilan ediyoruz. GESİAD'ın AB tarfından onaylanan 125 bin euroluk 'Endüstriyel Tasarım Okulu' projesinin Kayseri sanayiine de önemli katkılar getireceğine inanıyorum. AB yolundaki Türkiye ve sanayi kenti Kayseri'de KOBİ'lere rekabet üstünlüğü sağlayacak böyle bir kurumun gerekliliğinin tartışılmaz olduğunu düşünüyorum" sözleri, "az" ama "öz" etkinlik yapan genç sanayicilerin 2007 yılına bakışının net söylemiydi.
GESİAD bünyesinde açılacak tasarım atölyesinde 10 işsiz mühendisin, Eskişehir'den gelecek öğretim üyeleri nezaretinde hafta sonlarında bir yıl süreyle eğitilecek olmaları, daha sonra İtalya'da kısa süreli staj görecek olmaları ise Kayseri sanayiine yeni bir anlayış getirecek gibi görünüyor.
Üniversite-sanayi işbirliğine inanan Kayserili sanayiciler bu adımla, Orta Anadolu'daki meslektaşlarından bir adım daha öne geçmeye hazırlanıyor.
GESİAD'ın Kayseri Hilton Oteli'nde yapılan "İnovasyon 2007" seminerlerine Vali Yardımcısı Fahri Oluk, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ahmet Hasyüncü, çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

Zenginliğinizle övünün
HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga'nın 2 saat süren "Yöneticinin Döngüsü ve İnovasyon" konulu konuşmasını, İletişim ve Stratejik Planlama Danışmanı Burhan Özkan'ın, inovasyonla ilgili sunumu izledi. Akşam yemeğinin ardından GESİAD Başkanı Mehmet Filiz, 2007 yılını Kayseri'de inovasyon yılı olarak kabul ettiklerini ve mühendislerden oluşan bir grubun sanayicilere katkılar için atölye çalışmaları yapacaklarını anlattı. Filiz de rekabetin uluslararası boyut kazandığına dikkati çekerek ayakta kalabilmenin yenilenmekle mümkün olduğunu, bunun da inovasyon kavramını doğurduğunu vurguladı.
Daha sonra söz alan TİM Başkanı Oğuz Satıcı inovasyonun bir yaşam biçimi olarak kabul edilmesi gerektiğine değindi. Satıcı, inovasyon konusunda "Bu, sürekli yaşanacak bir durum. Yenilikçilik, akarsu, nehir gibi içimizden akıp geçen bir olgudur. Yenilikçiliği bir yaşam biçimi olarak kabul etmek, inovasyon stratejisini kurmak demektir. Çok detaylı planlar, stratejiler yapmak gerekmiyor. Türkiye'de artık herkesin biraz daha kâr etmeyi, zenginliği konuşması gerekiyor. Artık insanlarımızın zenginlikleriyle övünmesi gereken bir zaman içindeyiz. Türkiye'de hiç kimse zenginliğiyle övünmez. Bunu bazen mütevazılığından yaptığı düşünülür. Bu kadar mütevazı olmamalıyız. Türkiye'de insanlar, yanında çalıştırdığı kişilerin sayısıyla, ihracatıyla, cirosuyla övünürler ama kârlarıyla övünmezler. Bundan utanırlar. Artık bu zinciri kırmalıyız. Türkiye'de kâr, bir ayıp gibi karşılanır. Bu ayıp değil. Ne kadar kâr edersek, zenginleşirsek ülkemizi o kadar ilerletip, büyütürüz. Etrafımıza kazandırıp, bölgesel güç olmayı planlamalıyız. Yenilikçi düşünmenin hedefi zenginleşmek olmalı" diyerek, konunun önemini özetledi. Bakalım Kayserili sanayiciler ve işadamları inovasyona nasıl ayak uyduracak.
23.01.2007 / Oktay Ensari / Yorum, Referabs Gazetesi