Basında TUSKON

DASİDEF üyesi işadamları, Doğu'nun ekonomik sorunlarını masaya yatırdı

Doğu'da 11 ilde aktif olarak hizmet veren Sanayici ve İşadamları dernekleri, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına çözüm üretmek amacıyla bir araya geldi. Toplantıda çıkan öneriler akademik kurul tarafından incelendikten sonra çözüm paketini içeren bir rapor hazırlanacak.

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu'na (DASİDEF) bağlı 11 ilin sanayici ve işadamları derneği idarecileri, Erzurum'da DASİDEF'in ev sahipliğini yaptığı bölge toplantısına katıldı. Toplantıda DASİDEF kapsamındaki illerin tarım, sanayi, ekonomi ve turizm yapısı gözönüne alınarak bölgenin hedeflerine uygun projeler üretilmesi üzerinde durulurken, derneklerin temsilcilerine iş dünyasındaki yeni gelişmeler hakkında da bilgi verildi. Erzurum, Erzincan, Ağrı, Bitlis, Van, Muş, Kars, Ardahan, Hakkari, Pasinler ve Bayburt'tan gelen işadamları, uluslararası kurumlar ve yabancı ülkelerle işbirliği sağlayarak bölgenin kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla fikir alışverişinde bulundu.

2006 yılı yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerin değerlendirildiği toplantıda, bölge ekonomisinin rahata kavuşması için iş gezilerinin 2007 yılında da sürdürme kararı alındı. Federasyona bağlı dernekler tarafından 2006 yılında sunulan orta ve uzun vadedeki projelere, 2007 yılında yeni fikir ve projeler ile devam edilmesi yönünde görüş birliğine varıldı. Toplantıda, federasyona üye işadamları arası ticaret hacminin artırılması, bayilik ve güvenilir müşteri bulma noktasında derneklerin birbirine destek vermesi gibi konular da görüşüldü. DASİDEF Başkanı Haluk Urvasızoğlu, devlet ve ilgili kurumlara öneri ve istekleri daha güçlü dile getirmek için Doğu'nun ekonomik ve sosyal sorunlarının iyi tespit edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu anlamda federasyonumuza bağlı dernek temsilcilerimizle bir araya gelerek sorunların tespitine ve çözümüne ilişkin bir toplantı gerçekleştirdik. Burada bulunan işadamlarımız ile birlekte illerimiz başta olmak üzere bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için daha iyi hizmetler vereceğimize inanmaktayız." dedi.

Doğu'daki sanayici ve işadamları derneklerinin bir araya gelerek oluşturduğu DASİDEF ise Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) çatısı altında hizmetlerini sürdürüyor. 120 dernek ile yaklaşık 9 bin işadamını temsil eden TUSKON, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 100 bin aileye dağıttığı kurban eti yardımlarıyla halkın takdirini kazanmıştı. Toplantıya; Erzurum Genç İşadamları Derneği (ERGİAD) Başkanı Nejmettin İçcan, Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (VASİAD) Başkanı Ali Çiçeksay, Erzincan Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Ümit Sudaş, Ardahan Sanayici ve İşadamları Derneği (ARSİAD) Başkanı Gökmen Çapan, Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) Başkanı Murat Yıldız, Bayburt Sanayici ve İşadamları Derneği (BAYSİAD) Başkanı Yaşar Akaslan, Muş Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) Başkanı İnan Kaynak, Bitlis Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Ayetullah Şimşek, Ağrı Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Şerafettin Aydemir, Hakkari İşadamları Deneği (HAKİAD) Başkanı Sadi Korkmaz, Pasinler İşadamları Derneği (PASİAD) Başkanı Mehmet Altınay ve derneklerin genel sekreterleri katıldı.

Selim Karahan, 15 Ocak 2007, Zaman