Doç. Dr. Öztürk: "Türk Ekonomisi Sancı Çektiği Halde Doğum Yapmayan Kadın Gibidir"

Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Öztürk, Türkiye'nin Ekonomik Krizlere Direnebildiğini Belirterek, "Çünkü; Kamu Kesiminde Finansal İstiktar Kurulmuş Durumda. Krizleri Tetikleyen Bankacılık Sektörün Çok Sağlam Bir Yapıya Sahip" Dedi.

Anadolu Girişimci İşadamları Derneği'nin (AGİD) "Başarılı Girişimcilerle Deneyimleri Paylaşalım" adı altında düzenlediği aylık kahvaltılı toplantıda konuşan Öztürk, ülkenin krizin eşiğine geldiğini fakat buna direndiğini söyledi. Ekonomiyi, "Sancı çekip, doğum yapamayan kadına" benzeten Öztürk, bu olumlu gelişmenin ilk kez yaşandığını kaydetti. Krizin topluma yansımasını mümkün kılan kamu ve bankacılık finansal istikrarının güçlü bir şekilde sağlandığını ve hortumların sıkı bir şekilde sıkıldığını anlatan Doç.Dr. Öztürk, krizin bu faktörleri bir türlü aşamadığına değindi.

Genç bir nüfusa sahip Türkiye'deki yüksek talebe bağlı olarak hızlı büyüme ve enflasyon rakamlarının düşürülerek, fiyat istikrarının elde edildiğini açıklayan Öztürk, gelir dağılımı ve işsizliğin azaltılması, milli gelirin AB standartlarına çekilmesi hususundaki faaliyetler üzerinde durdu. Kişi başına 40 bin dolar geliri ve 4 trilyon dolarlık ekonomisi olan Japonya'da zenginlerin 60 metrekarelik evlerde yaşadığını aktaran Öztürk, Türkiye'de asgari üceritin üzerinde maaş alan kişilerin 150 metre karelik ikametlerde barındığını anlattı. "Bu bizim sorunumuzdur. Buradan nasıl bir sanayileşme çıkar." diye soran Öztürk, olmayan varlıklar üzerinde sürdürülen bu zenginliğin mutlaka düzelmesini istedi.

Türkiye'nin 1994-2001 yılları arasında üç derin ekonomik krizle karşı karşıya kaldığını anımsatan Öztürk, 2001'de ülke ekonomisindeki üç acil gündem olan büyüme, finansal ve fiyat istikrarın yeniden sorgulanır hale geldiğine işaret etti. Öztürk, 2001'de "batan bir gemi" haline gelen ekonominin IMF'nin desteğiyle kurtarıldığını kaydetti. Öztürk, gelinen noktada ülkede kamu kesiminin borç sorunu kalmadığını hatırlattı. Dünyada en büyük cari açığın Amerika'dan sonra Türkiye'de yaşandığının altını çizen Öztrük, 2002'den buyan yüzde 7'lik büyüme hızına rağmen yüzde10.5'lik işsizlik oranı ile yeniden kriz dönemindeki oranlara döndüğünü vurguladı.

Cari açıkların nedenlerini sıralayan Öztürk, şunları söyledi: "Çünkü, ülkenin geri kalmış bir hizmet sektörü var. Özellikle de bankacılık ve organize marketçilik sektöründü. Büyük talep karşılığında yabancı sermaya bu alanı doldurdu. Dünyada bankacılık alanında ciddi bir tekelleşme sözkonusu. Ama biz bankalarımızı satamıyor ve ortaklık kuramıyorlar. Onun için bankacılar, bankalarını satıp oradan kaçtılar. (kızacaksınız; ama bu doğru bir şeydi) Çünkü işadamının rekabet etme şansı kalmamıştı. Bankalarını satanlar enerji sektörüne yatırım yapıyor. Tekonoloji transferinde, sermaya ve tasarruf yetersizliği cari açığı tetikleyen başka bir nedendir." Ekonomi ne yönde değişiyor?, kazanımlar, riskler, borçlar, enflasyon, cari açık, işsizlik, istihdam, büyüme, yatırım performansları, yükselen sektörler, rekabetin değişen unsurları, şirketlerin dışa açılması, şirket ortaklıkları, işadamlarının yol haritası gibi konularda analizlerde bulunan Öztürk, dikkatle dinlendi.

COŞKUN: KARAMSAR OLMANIN KİMSEYE BİR FAYDASI YOKTUR.

AGİD Başkanı Ahmet Coşkun'da ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar kadar, fırsatların da bulunduğuna dikkat çekti. Bir çok sektörün hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirten Coşkun, iş adamlarının iyi bir analizle bu sektörlerden nasıl pay alabileceğini hesaplaması gerektiğini vurguladı. "Bu ülke için bir adımda biz attık" sloganı ile hareket ettiklerine işaret eden Coşkun, belli peryotlarla yaptıkları toplantılarla atılması düşünülen adımlar konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Coşkun, 154 dernek ve 15 federasyondan oluşan TUSKON üyesi olan AGİD'in faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Coşkun, son iki yılda en hızlı büyüyen sivil toplum kuruluşu özelliğine sahip TUSKON'un bu sürede ülke ekonomisine 5.5 milyar dolar katkı sunduğunu açıkladı.

AGİD Başkanı Ahmet Coşkun, bu yılki Afrika programından 1.5-2 milyar dolar ciro beklediklerini bildirdi. Coşkun, "Evet, ülkemizde sıkıntılar var. Bunu hepimiz yaşıyoruz. Ama diğer taraftan çok güzel gelişmeler oluyor. Biz her zaman pozitif olmaktan yanayız. İki kişi bir araya geldi mi sadece krizleri konuşuyor. Halbuki böyle davranmak bizi bir yere götürmüyor. İşin olumlu tarafından bakarsak, morellerimiz daha yüksek olur. Buda güzel sonuçları beraberinde getirir." dedi.

AGİD Eski Başkanı Tahir Acaroğlu da Adanalı işadamlarına TUSKON'un Afrika ükelerine yönelik yatırım fırsatlarını iyi değerlendirmesini istedi. Seyhan İlçe Kaymakamı İsmail Hakkı Develi, Yüreğir İlçe Kaymakamı Abdullah Dölek, Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ve çok sayıda işadamının katıldığı programda AGİD Başkanı Ahmet Coşkun, bir önceki dönem başkanlık yapan Tahir Acaroğlu'na derneğe yaptığı hizmetler dolayısıyla bir plaket verdi. (Cihan Haber Ajansı) 26.04.2008