TUSKON'un Daveti ile Türkiye'ye Gelen Ukrayna Heyeti, Gaziantep'e Çıkarma Yaptı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON), İstanbul'da düzenlediği ''Türkiye-Avrasya Dış Ticaret Köprüsü 2'' programının ardından Gaziantep'e gelen Ukraynalılar, Gaziantep Ticaret Odası'nı (GTO) Başkanı Mehmet Aslan ile görüştü. Ukrayna Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Yuri Savchenko başkanlığındaki heyet, Türkiye ile aralarındaki ticari ilişkileri artırmak istediklerini belirtti.

GTO Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticari ilişkiler süratle geliştiğini söyledi. Türkiye'nin, Ukrayna ile yaptığı ticaret hacminin yılsonunda 5 milyar dolar olacağını belirten Aslan, Gaziantep ve Ukrayna arasında geçen yıla göre yüzde 36 artış gerçekleştiğini yılsonunda bu rakamın 100 milyon dolarlık ticaret hacmine çıkacağını ifade etti. Ukraynalı firmaları, Ortadoğu, Kuzey Afrika pazarlarına ve Türk Cumhuriyetlerine açmak istediklerini belirten Aslan, "Bu alanda işbirliği yapabiliriz. Ortak yatırımlar, ortak pazarlama şirketleri kurmaya hazırız. Ukrayna-Türkiye arasındaki ticari ilişkiler süratle gelişiyor. Bu yıl 5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Gaziantep ile Ukrayna'nın ticaret hacminde geçen yıla göre yüzde 36'lık artış oldu. Bu rakamını yılsonunda 100 milyon doları geçeceğini düşünüyorum. Daha yüksek rakamlara çıkalım, karşılıklı ticari ilişkilerdeki denge de birbirine yaklaşsın istiyoruz. Bunun içinde ilişkileri artırmanın yollarını arıyoruz.'' dedi.

Gaziantep'ten Ukrayna'ya ihracatın gıda ve tekstil maddelerinde yoğunlaştığını belirten Aslan, halı ihracatında ciddi rakamlara ulaştıklarını, ancak son zamanlarda bu konuda bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Gaziantep'ten Ukrayna'ya halı ihracatında gümrük vergilerinde son zamanlarda alınan kararlarla yükseltmeler yapıldığının altını çizen Aslan, bunun halıcıları zora soktuğunu dile getirdi. Ukrayna'nın İspanya ve Belçika'dan ithal ettikleri halılarda eski gümrük oranlarının uygulandığını kaydeden Aslan, Gaziantep aleyhine rekabet dışı dengesizlik oluştuğunu ve bu durumun düzeltilmesini istediklerini dile getirdi.

Ukrayna Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Yuri Savchenko da, Türkiye ile ekonomik ilişkilere çok önem verdiklerini belirtti. Savchenko, Avrupa ülkeleri ile ticaret hacimlerinin 1 milyar dolarken, Türkiye ile 3.5-4 olduğunu bu rakamı 5 milyar dolara çekmek istediklerini söyledi. Savchenko, "İki ülke arasında bazı zorluklar, politik meseleler olduğunu biliyorum, ama iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu problemlere rağmen 2007 yılında büyük bir ivmeyle büyüdüğünü de biliyorum. Son 9 ayda ticaret hacmimiz geçen yılın ticaret hacmini geçti. İkili ilişkileri geliştirmek için Gaziantep'e geldik. Yüz yüze görüşmenin faydalı olduğuna inanıyorum. Hem şahsım ve bakanlığımı temsilen her türlü iş birlikteliğine açığım." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından her iki tarafta birbirine hediye takdim etti. (Cihan Haber Ajansı) 07.12.2007 18:50