Bakan Şimşek:`Hem emeklilik yaşı düşük hem de cömertiz`

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek , yükselen petrol ve gıda fiyatları ile iç ve dış sıkıntıların getirdiği kur baskısı nedeniyle enflasyonun kısa dönemde hedefin çok üzerinde izlemeye devam edebileceğini söyledi. Şimşek, enerji ve gıda fiyatlarındaki yükselme sürekli hale gelmezse önümüzdeki dönemlerde enflasyonun düşük tek haneli rakamlara ineciğini kaydetti.

Şimşek, İş Hayatı Danışma Derneği (İŞHAD ) tarafından düzenlenen `Dünya Perspektifinde Türkiye Ekonomisi ` başlıklı toplantıda konuştu. Türkiye ekonomisinin son yıllarda geçirdiği değişim ve dönüşüme işaret eden Şimşek, önümüzdeki dönemde büyüme sürecinin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Temel hak ve özgürlükler ve demokrasi ile kalkınma arasında `bu bölge için konuşulduğunda` son derece anlamlı bir ilişki olduğuna işaret eden Şimşek, `Önümüzdeki dönemde sadece ekonomik reformlar için değil, daha sağlam ve öngörülebilir kurumsal altyapılar için, birinci sınıf demokrasi kişisel hak ve özgürlükler için uğraşmamız gerekiyor` dedi.

`HEM EMEKLİLİK YAŞI DÜŞÜK HEM DE CÖMERTİZ`

Sosyal Güvenlik Yasası `na yönelik eleştirilere değinen Şimşek, birinci sınıf ülkeler emeklilik sistemini düzeltirken, Türkiye `de 1955`te 55 olan emeklilik yaşının 1990`larda 38`e kadar indiğini söyledi. Şimşek, `Türkiye `de hem emeklilik yaşı düşük hem de cömertiz. Bu böyle gitmez. Birinci sınıf ülke olacağız, en büyük 10 ülke arasına gireceğiz diyoruz ama bu böyle olmaz` diye konuştu.

Bakan Şimşek, dünyada ciddi bir türbülans yaşanırken, kamu dengelerinde yapılan iyileşme ve bankacılık sektörünün sağlamlığının Türk ekonomisine etkileri sınırladığını anlattı.

Enflasyon hedeflemesinde bir şaşma yaşandığını ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: `Herkes diyor ki enflasyon hedefi çok şaştı. Hedef iddialı, biz hedefin çok üstündeyiz. 2007 yılındaki enflasyon incelendiğinde, enflasyonun yüzde 70`i gıda enerji ve tütün ürünlerinden kaynaklanıyor. Tütün bizim suçumuz, vatandaş kendisini zehirlemesin diye fiyatları yukarı çekiyoruz. Enerji ve gıda sadece Türkiye `nin kontrolünde değil. Geçen seneki kuraklıkta bir çok ürünün fiyatları katlandı. Enflasyonda başarı var ama şoklardan ötürü bir türlü düşmedi. Şu anda bir çok ülkede enflasyon oranı yükseliyor.

Bu gıda fiyatlarındaki ve enerjideki şok sürekli hale gelmezse, yani sürekli yükselmezse enflasyon düşük tek haneli rakama iner. Ama maalesef kısa dönemde hedefin çok üzerinde izlemeye devam edebilir. Çünkü, petrol ve gıda fiyatları yükseliyor. Bir de dışarıdaki ve içerideki sıkıntıların getirdiği bir kur baskısı var. O da etkiliyor .`

2008-04-10 Star