Tokat'ın Canlılığı ve Lezzeti

Erdoğan Alkin Hoca ve Rüştü Bozkurt'la Tokat, Turhal ve Erbaa'da üç gün üç panele katıldık. Kalabalık ve canlı bir toplulukla 2007 ekonomisi ve 2008 beklentilerini ele aldık. Bize umut veren tesisleri gezip, çok lezzetli yerel yemekleri yedik.

Erdoğan hoca, Rüştü Bozkurt ve ben TUSKON'un davetlisi olarak yılın son Anadolu gezisini Tokat'a yaptık. Turhal, Tokat ve Erbaa'da üç gün üst üste katıldığımız toplantılarda 2007 yılı ekonomisi ve 2008 yılı beklentileri konularında görüşlerimizi Tokatlılar'la paylaştık. Ayrıca, ilk gün katıldığımız Kelkit Kalkınma Birliği toplantısında, Adnan Şahin'in birlik çalışmalarıyla ilgili açıklamalarını dinledik. Ve gördük ki, Avrupa Birliği fonlarından da yararlanarak, Kelkit Kalkınma Birliği birçok projeyi hayata geçirmiş. Bir yandan bölgenin coğrafik envanteri ortaya konulmuş. Öte yandan belli ürünlerin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmış.

Tokat, Metin Sözen hocanın isteğiyle son yıllarda sık sık gittiğimiz bir kent. Metin hocanın kültürel değerler ve tarihi eserlerin ayağa kaldırılması için başlattığı çalışmalar sonuçlarını vermeye başlamış durumda. Taşhan artık pırıl pırıl, içersinde kentin özelliklerini taşıyan dükkanlar açılmış. Sulu Sokak çevresinde de restoresyon çalışmaları sürüyor. Birçok tarihi eser ayağa kalkmak üzere.

Kelkit Platformu'nun 2003 yılında kurulmasının ardından başlayan çalışmalar, Tokat'ın yanı sıra havzanın diğer illerinde de tarihi değerlerin ortaya çıkarılmasına yol açmış. Sivas kentinin meydanında tamamlanmak üzere olan çalışmalar, şehre başka bir güzellik kazandırıyor. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Zehra Seyfikli hocanın kurduğu çalışma ekibi, birlik çalışmalarına büyük destek veriyor.

Rüşü Bozkurt, Vali Dr. Recai Akyel ile sohbet sırasında 18. yüzyıl Tokat'ının önemini anlatırken o dönemde Türkiye'de en büyük dördüncü bedestenin İstanbul, Edirne ve Bursa'dan sonra Tokat'ta olduğunu söyledi. Ayrıca Tokat'ın Voyvoda Han, Madımak Han, Taşhan gibi 12 önemli ticaret merkezine sahip olduğunu anlattı. Cerhi bezinin Rusya ve Fransa'da sarayları süslediğini söyledi. Vali Akyel, belki yeniden üretmek için cerhi bezinin boyasının nasıl olduğunu öğrenmek istedi. Bozkurt, Rektör Seyfikli aracılığıyla tanıştığı bir öğretim üyesinden Cerhi otundan elde edilen boyayla cerhi bezinin boyandığını öğrendi. Ardından yazmacılığa tahta kalıplarla baskı yaparak başlamış, bugün serigraf baskılı fabrika kurmuş olan Fehmi Özgen'den de bu konuda bilgiler aldı. Özgen, bize göre çok başarılı olan gelişmesini anlatırken, çocuklarını okutamaması, fabrikasyon üretime erken geçememesi gibi eksikliklerini de söyleyerek bizleri şaşırttı.

Daha önce Erbaa'da toprak sanayicileri ile ortak akıl toplantısı sırasında tanıştığımız Harun Yüksel, firmasının yöneticisi Eray Bey'in fabrikasını gezerken, ürettiği yer karoları ve dış kaplama malzemeleri de bizde şaşkınlık yarattı. Eray Bey, yurtdışından ikinci el bir fabrikayı satın alıp Erbaa'ya kurmuş ve deneme üretimlerine başlamış. İşletme sermayesi sorununu bankalarla aşarsa, seri üretime başlayacak.

Tokat gezimizin ilk gününde öğle yemeğini Honca'da yedik. Yerel tadların hakim olduğu bu yemek kültürü Turhal ve Erbaa'da da sürdü. Oralarda da yediğimiz yemeklerde yerel tadlar hakimdi ve her sunulan birbirinden lezzetliydi.

Tokat gezimizde üç panelde de kalabalık bir izleyici kitlesi yer aldı. Canlı bir topluluk sorularıyla, ilgilerini ortaya koydular. Umutlu ama kuşkuları olan bir Tokat iş dünyasıyla karşılaştık.

AROLAT'tan / Osman S. Arolat, Dünya Gazetesi

02/01/2008