Yatırımcıya yeni kapılar açmak için `ticaret köprüleri` kuran Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Afrika pazarına Cibuti üzerinden girme kararı aldı.
Hızla gelişen Cibuti, serbest bölge ve liman işletmeciliği konusunda büyük potansiyele sahip. Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh`i Ankara`da ağırlayan TUSKON, girişimcilere `Afrika pazarı için Cibuti`ye yatırım yapın.` çağrısında bulundu. Konfederasyon, önümüzdeki günlerde bu ülkeye büyük bir ticaret heyeti gönderecek.
Konfederasyon Başkanı Rızanur Meral, 80 milyon nüfuslu Etiyopya başta olmak üzere Orta ve Doğu Afrika pazarına açılmanın yolunun Cibuti`den geçtiğini söyledi. Meral, `Buradan her türlü malın dağıtımı yapılabilir. Serbest bölge ve liman işletmeciliğini Dubai aldı. Bir an önce Türk girişimcisi serbest bölgede ucuza yer kapıp depolama, lojistik ve nakliye yatırımlarında bulunmalı.` dedi. Meral, Afrika pazarına açılmayı planlayan Türk yatırımcılara vakit geçirmeden Cibuti`ye gitmeleri tavsiyesinde bulunurken, `Afrika, büyümenin durmadığı yerlerin başında geliyor. Bir an önce bu pazardaki yerimizi almalıyız. Buraya her türlü mal ihracı yapabilmek mümkün.` diye konuştu. Türkiye`ye resmî bir ziyarette bulunan Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmüştü. Konuk Cumhurbaşkanı dün de TUSKON`un misafiri oldu. Sincan Organize Sanayi Bölgesi`ni dolaşan Guelleh, Ermaksan, Pi Makina ve Hidromek`i ziyaret etti. Guelleh, Türk girişimcileri ülkesinde yatırıma davet etti.
TUSKON`un organize ettiği `ticaret köprüleri`nin ihracatçı firmalara önemli kapılar açtığını belirten Ermaksan Makina Genel Müdürü Hasan Erdoğan ise, `Cumhurbaşkanı Guelleh`in ziyareti sonrasında TUSKON`un da çabaları ile iki ülke arasında sıcak ilişkiler ortaya çıkacaktır.` diye konuştu. Cibuti ile Türkiye`nin dış ticaret hacmi 38 milyon dolar. Türk firmaları, Cibuti`ye demir-çelik, hububat ve elektrikli makineler satıyor.
Zaman 2009-01-18 |